"katar Krizi Altın Fiyatlarını Olumlu Etkiledi"

İSTANBUL, (DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör Katar tedirginliğinin daha çok altın fiyatları üzerinde olumlu etki

İSTANBUL, (DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör Katar tedirginliğinin daha çok altın fiyatları üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi. Gözgör, yaşanan gelişmelerin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimini nasıl etkileyeceğinin de merak konusu olduğunu belirtti.

Arap ülkelerinin Katar’a yaptırım uygulamasını değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, piyasalarda Katar tedirginliği devam ederken, bazı yatırım araçların ön plana çıktığını aktardı.Küresel anlamda jeopolitik ve siyasi risk sürecinin yeniden yükseldiğini ifade eden Gözgör, "Hafta başında bazı Arap ülkelerinin Katar’a yaptırım uygulaması sonrası piyasalarda riskli varlık olarak sınıflandırabileceğimiz gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisselerden çıkışlar yaşandı. Katar ile yaptırım uygulayan Arap ülkeleri arasındaki sorunların derinleşmesi piyasalarda yeni fiyatlamalara sebebiyet verebilir" dedi.

Reklam
Reklam

"Petrol fiyatları da bu süreçten etkilenecek"

Piyasaların güvenli varlıkların başında yer alan Ons Altın’a yöneldiğini ve ONS altın fiyatlarının hafta başından bu yana yaklaşık yüzde 1,5 yükseliş gösterdiğini bildiren Gözgör, "Ons altın fiyatlarının yanı sıra yine güvenli varlık olarak adlandırılan Japon yeni ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerine yöneliş hız kazandı. Bazı Arap ülkelerinin Katar’a uyguladığı yasak sonrası, petrol fiyatlarında etkilendiğini görüyoruz. Katar’ın petrol üretimi yaklaşık günlük 600 bin varil civarında yer alıyor. Katar’ın yüksek miktarda petrol üretimi olmasa da OPEC’in Mayıs ayında petrol üretimini kısmasına yönelik aldığı kararı nasıl etkileyeceği merak konusu olacak. Petrol üretimini kısma kararının bozulması halinde arzın yeniden yükseleceği beklentisi petrol fiyatlarında düşüşleri hızlandırabilir. Bu yüzden petrol fiyatları da bu süreçten etkilenecek gibi görünüyor" diye konuştu.

"İngiltere seçimleri piyasların takibinde olacak"

Yarın İngiltere’de gerçekleşecek olan seçimlerinde piyasaların takibinde olacağını belirten Gözgör, "Piyasalar May’in seçilmesinin Brexit konusunda daha iyimser olacağını düşünüyor ancak son anketlerde iki lider arasındaki fark kapanıyor. May’in rakibi olarak görülen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ile Theressa May arasındaki oy farkı son anketlerde 4 puana kadar geriledi. May’in seçimleri kazanamaması halinde Brexit belirsizliği yeniden alevlenebilir. Bu da piyasaların yeni fiyatlamalar yapmasına neden olabilecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz