‘katı Atık Bedeli’ Meclis Gündeminde

Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aslan, yapılan son düzenlemelerin ardından su faturalarına yansıtılan ‘Katı...

Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aslan, yapılan son düzenlemelerin ardından su faturalarına yansıtılan ‘Katı Atık Yönetim Sistemi Bedeli’nin tahsilatında büyük haksızlık yapıldığını iddia etti.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 2012 Yılı Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın dördüncü birleşimini gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıyı Meclis Başkanvekili Halil Tüm yönetti. Oturumda gündem dışı söz alarak kürsüye çıkan Ahmet Aslan, su faturalarına yansıtılan; 'Katı Atık Yönetim Sistemi Bedeli' ile ilgili olarak yaşanan sorun ve sıkıntıları meclis gündemine taşıdı.

Reklam
Reklam

“TAHSİLATLARDA BÜYÜK BİR HAKSIZLIK YAPILIYOR”

Aslan, 'Katı Atık Yönetim Sistemi Bedeli'nin, Çevre Temizlik Vergisi’ne (ÇTV) ilave edilerek, tahsil yoluna gidildiğine dikkat çekerek, “Bu yılın başından itibaren başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri, katı atık transfer ve bertaraf için harcadıkları bütçeyi, vatandaşa bölerek tahsil etmeye başlamış, bu tahsilatlarda büyük bir haksızlık yapılmıştır. Bu vergi, küçük bir vergi olarak görülebilir, elimdeki benim evime gelen fatura üzerinden hesapladığımda ÇTV, katı atık, atık su toplamı 42 TL. Bir yılda tüm bu bedeller için toplam 508 TL ödüyorum. Aynı şekilde sahibi olduğum işyeri için aylık ödediğim ÇTV, katı atık ve atık su bedeli olarak 128 TL, yılda da bin 536 TL ödüyorum” dedi.

“TOPLANAN MİKTAR KANUN İLE BİRLİKTE 5 KATINA ÇIKARTILDI”

6 yıl önce planlanan söz konusu bedelin, her ne hikmetse bu yıl vatandaşın faturasına yansıtıldığına dikkat çeken Aslan, bu uygulama ile birlikte su faturalarında ÇTV adı altında belediyelere iletilmek üzere toplanan miktar, söz konusu kanun gerekçe gösterilerek yaklaşık 5 katına çıkartıldığını savundu. Aslan, “Partimiz, belediye meclisi üyelerinin ilçe meclislerinden geçen bu yeni bedele karşı çıkıp, tepki göstermemize rağmen yöneticilerden gelen cevap; ‘Kanun böyle, uygulamamız gerek’ şeklinde oldu. Şimdi tam da bu noktada belediyelere söz konusu kararı alarak, vatandaşımızın sırtına yeni bir yük ekleyenlere çok açık bir şekilde sormak istiyorum; belediyelerin asıl görevi olan çöp toplama hizmeti için bedel alınmasını istiyorsunuz. Kaldırımımızı yenilediğinizde, yollarımızı asfaltladığınızda, sokağımızdaki ağacı budadığımızda, sokağımızı ilaçladığımızda, park ve bahçelerimizi yaptığımızda da mı vatandaştan katılım bedeli alacaksınız? O zaman topladığınız vergiler ile hangi hizmeti yapıyorsunuz?” diye sordu.

Reklam
Reklam

“VATANDAŞA YENİDEN BİR BEDEL YÜKLENMESİNİN MANTIĞI NE?”

Almanya örneğini vererek, ülkede vatandaşa katı atık getirme karşılığında bir bedel tahsil edildiğine dikkat çeken Aslan, ancak Türkiye’de çöp vergisinin dahi su faturalarından tahsil edildiğini hatırlatıp, hal böyleyken vatandaşa yeniden bir bedel yüklenmesinin mantığını anlayamadıklarını belirtti. Ahmet Aslan, “Evsel katı atık ve bertaraf tesislerinin belirlenmesi ve uygulanacak usul ve esaslara ilişkin yönetmeliğin uygulanmasındaki yanlışlıklar ve haksızlıklara bir bakalım; Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğe göre ilçe belediyeleri; maliyet hesaplaması yapıyor ve bu maliyet hesabında katı atık yani çöplerin toplandıktan sonra bertaraf alanına kadar ki maliyeti hesaplanarak, 7. gruba ayırarak abonelerin sınıfına göre ödemeleri gereken miktar belirleniyor. Katı atık tarifeleri hane halkı sayısı, binaların büyüklüğü, ticari kuruluşun türüne dayalı olarak yapılan kanunda örnek olarak verilmiştir. Büyükşehir Belediyesi’nce çıkartılan yönetmeliğe hangi ilçe belediyesi uydu?” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“BU BEDELLERİ NASIL BELİRLEDİNİZ? BU NASIL ADALET?”

Bugün her ilçede bir alışveriş merkezi olduğuna dikkat çeken Aslan, kendisinin 10 mağazası olduğunu ve ayda bin 150 TL’lik bir bedel öderken, merkez ilçe Yüreğir’de faaliyet gösteren Optimum Outlet Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nde 100 mağazası bulunan bu yerlerden 323 TL, Seyhan’daki Real’den 850 TL, Çukurova’daki CarrefourSA’dan bin 60 TL alındığı bilgisini verdi. Aslan, “Bunun neresi adalet? Bu bedeli neye göre ve nasıl belirlediniz? Metrekareye göre mi, yoksa çalışan sayısına göre mi? Bu karmaşa burada bitmiyor. Gelelim bir de işin tahsil karmaşasına. Kanun ve yönetmelik diyor ki; katı atık bertaraf vergileri, ASKİ tarafından faturalara yansıtılır ve tahsil eder. ASKİ’nin aktif 400 bin abonesi var ve bunun 105 binini banka talimatı ile ödeme yapanlar oluşturuyor. Bu ne demek? Toplam tahsilatın yüzde 25’i gününde para yatıranlar. Şu anki ASKİ’nin 105 bin abonesi katı atık vergisini ödeyememiştir. Neden mi? ASKİ’nin beceriksizliği ve art niyeti yüzünden” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

“YAKLAŞIK 200 BİN ABONE KAYITLARDA ‘BORÇLU’ GÖZÜKÜYOR”

“Faturalara bakarsanız bunu çok açık görürsünüz” diyen Ahmet Aslan, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Siz abonelere fatura göndereceksiniz, bunu bankalara bildirmeyeceksiniz, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık payını kendi faturanızın içine ekleyerek tahsil etmiş olacaksınız. ASKİ’nin veznelerine giden vatandaşa da diyeceksiniz ki; ‘Üstteki faturayı öde diğerini ister de ister ödeme’. Yani Büyükşehir’in payını garanti altına alacaksınız. Kanunla belirlenmiş olan görevini kötüye kullanarak yerine getirmeyeceksiniz. Şu anda 200 bine yakın insanın kayıtlarda borçlu olarak bankalar nezdinde borcunu zamanında ödeyemeyen pozisyonuna düşüreceksiniz. Bunun sorumluları hem idari, hem de vicdani olarak hesap vermek zorunda” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz