Katip Çelebi Üniversitesi, AB perspektifiyle Türk turizmini değerlendirdi

Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, ”Üniversitemiz henüz 1 yaşında olmasına rağmen emin...

Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, ”Üniversitemiz henüz 1 yaşında olmasına rağmen emin adımlarla ilerliyor.” dedi. Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi'nin düzenlediği "AB Perspektifiyle Türk Turizminin Değerlendirilmesi" konulu panel, İzmir Sabancı Kültür Merkezi'nde yapıldı. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir tarafından yönetilen paneli İzmir Vali Yardımcısı Şahin Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, Rektör Akhan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Prof. Dr. Mehmet Vedat Pazarlıoğlu, kaymakamlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci dinledi. Konuşmacı olarak ise Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, Bremen Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Volkan Altınbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Günlü ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz katıldı.
Katip Çelebi Ünivesitesi'nin emin adımlarla ilerlediğini belirten Prof. Dr. Akhan, geleceğe yönelik planlamalarda sağlık turizmi alanında yapılacak çalışmalara öncelik verdiklerini ifade etti. Rektör Akhan, "Rakamsal verilere bakıldığında, turizmin ekonomiye katkısını yadsınamaz bir gerçek olarak görmekteyiz. İzmir özeline de bakacak olursak, turizmi giderek artan potansiyeliyle Türkiye'nin gözbebeği bir şehirdir fakat tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle bu pastadaki payını yeterince alamamaktadır. Biz de üniversite olarak İzmir turizmini canlandırmak adına yapılacak çalışmalara ağırlık verip özellikle sağlık turizminin geliştirilmesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ediz ise İzmir'in de yatak kapasitesi ve turist sayısıyla Türk turizminin yüzde 4'lük diliminde yer aldığını ifade ederek, şehrin potansiyeli ve yatak kapasitesinin arttırılması için çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi. Türk turizmin yatırım ve tanımlarla dünyada çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, "İzmir'in 2023 yılına kadar turizm master planı yapılmış durumda. 19 turizm alanı ve bu alanlarda hedeflenen yatak kapasitesine ulaşılması konusunda tüm planlamalar hazır durumdadır. Biraz hukuki süreçlerden dolayı belki bu planlamalar yavaş yürüyor. Bunu İzmirliler yakından takip ediyor." şeklinde konuştu.
Dekan Demir de Türk turizminin 1980 öncesi ve sonrası olarak iki dönemde incelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün Türkiye'ye turistlerin önemli bir kısmı, AB ülkelerinden gelmektedir. Bu potansiyel, Türk turizmi açısından çok önemli bir pazarı oluşturmaktadır." dedi. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ertuğ ise Türkiye turizminin dört mevsim ve 12 aya yayılması gerektiğini belirterek, "Hükümetin, 2023 vizyonu çerçevesinde bir hedefi var. Ben bu hedef doğrultusunda 63 milyon turist sayısı ifadesinin, 100 milyon turiste ulaşabileceğini düşünüyorum. Potansiyel oldukça geniş ama bunun 12 aya yayılması lazım." diye konuştu. Türkiye'nin inanç turizmine daha çok önem vermesi gerektiğini söyleyen Ertuğ, AB ülkelerinde yıllar önce çizilen bir Türkiye imajı olduğuna dikkat çekerek, "Örneğin her darbe, AB'den Türkiye'ye bakış açısını çizmiştir. Avrupa tarafından çizilen imajı düzelttiğinizde, Türkiye'ye bakış açıları da değişir. Çözüm olarak AB ülkelerinde tanıtıma ağırlık verilmesi gerekir. Türkiye, geçen yıl oldukça güzel şeyler yaptı. Hristiyan vakıflarının geri verilmesi, Heybeliada'daki ruhban okulunun açılması gibi konularda güzel adımlar atıldı." dedi. Türkiye'nin turizmde kısa sürede büyük başarılar elde ettiğini belirten Dr. Altınbaş da İzmir'in, potansiyelinin çok altında bir seyir izlediğini söyledi: “Geçmiş yıllara göre yüzde 18,5'lik artış var. Bunu İzmir için çok çok az bir rakam olarak görüyorum. Yurtdışından, Avrupa'dan geldiğimizde inanın Ankara'ya ulaşmak, İzmir'e ulaşmaktan daha kolay." Doç. Dr. Günlü de AB çerçevesinde turizm eğitimi ve Bologna süreciyle ilgili bilgiler aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz