Mahkemelerde görülen davalarda, idari duruşmalarda ya da diğer resmî kurum ve kuruluşlarda yürütülen tüm yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadeler vardır. Bu ifadeleri birebir olarak anlık kaleme alan ya da bir yazı aracı ile kaydeden kişilere kâtip ya da zabıt kâtibi adı verilir. Kâtipler görev aldıkları kurum ve kuruluşa bağlı olarak mesleki sorumluluklar üstlenir.
Kâtipler ifadeleri kayıt altına aldığı seçim kurulu ya da mahkeme salonlarında hizmet verir. Video, ses kayıt cihazı gibi özel ekipmanlar aracılığı ile diyalogları dinler ve yazılı metne dönüştürür. Ayrıca işitme engelli bireyler için de eş zamanlı çeviriler yapar. Yasal işlemlerin gizliliğini korumak da kâtiplik sorumluluğundadır. Kâtip olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartların başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı gelir. Ayrıca belli bir eğitim seviyesi de gerektiren kâtiplik mesleği kanunlarla belirlenen yaş sınırı içindeki kişileri kapsar.
Bir kişi kâtip olmak istiyorsa bazı özelliklere de sahip olmalıdır. İyi bir kelime hazinesine sahip olmalı, gürültülü olan ortamlarda dahi uzun süreliğine odaklanma saplayabilmeli, hataya yer vermemek için detaylı olarak çalışabilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre resmî kurum ve kuruluşlarda kâtip olabilmek için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Zabıt kâtibi şartları şu şekildedir:
Zabıt kâtibi olmak isteyen bir kişinin Adalet Bakanlığı tarafından belli zamanlarda düzenlenen zabıt kâtipliği sınavında başarı göstermesi gerekliliği bulunur. Kâtiplik için bölüm şartı da vardır. Girilen sınav iki bölümden oluşur. Uygulamalı klavye sınavı birinci aşamadır. İkinci aşamada ise sözlü sınav (mülakat) yapılır. Bilgisayar Bölümü, Ticaret Meslek Lisesi ya da Adalet Bölümlerinden mezun olan kişilerin bu sınava girmek gibi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Kâtip olabilmek için belirtilen bölümlerden mezun olmayan kişiler Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen iki aşamalı sınava girmelidirler. Bu sınavlarda başarı sağlayan kişiler kâtip olabilir. Ancak bu meslek için bir diğer gereklilik de KPSS sınavına girme zorunluluğudur. Kamu Personeli Seçme Sınavına giren ve bu sınavdan 70 puan ve üzeri puan alan kişiler kâtip olma hakkı kazanabilir.
Kâtiplik klavye sınavı şartları arasında yer alan iki aşamalı sınava girip bu sınavlarda da başarı göstermek gerekir. İlk aşamada klavye becerisine bakılır. Zabıt kâtibi olabilmek için başvuruda bulunan ve yeterli puana sahip olan kişiler bu iki aşamalık sınava girme hakkı kazanırlar. Genel olarak adliyede gerçekleştirilen bu sınav komisyon tarafından değerlendirilir. Adliyeler dışında uygun bir yer olmaması hâlinde okullarda ya da bazı halk eğitim merkezlerinde de bu sınav gerçekleştirilebilir. Belirtilen klavye türünde sınava girilir. Ancak kişiler kendi klavyelerini sınava götürme hakkına sahip değildir.