Katliam sanığı deli çıktı

ADANA’da, çalıştığı DSİ Bölge Müdürlüğü’nün giriş kapısı önünde pompalı tüfekle dehşet saçan Asıl Soydan’ın cezai ehliyetinin bulunmadığı saptandı.

ADANA’da, çalıştığı DSİ Bölge Müdürlüğü’nün giriş kapısı önünde pompalı tüfekle dehşet saçıp, mesai arkadaşlarından 2’sini öldüren, 2’sini de yaralayan 48 yaşındaki Asıl Soydan’ın cezai ehliyetinin bulunmadığı saptandı. İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nun ‘Paranoid psikoz’ tanısı üzerine ceza verilmeyen Soydan’ın iyileşene kadar bir sağlık kurumunda koruma ve gözetim altında tutulmasına karar verildi.
2 Mayıs 2008’de meydana gelen olayda, Asıl Soydan, işçi olarak çalıştığı DSİ 6’ıncı Bölge Müdürlüğü İkmal Şube Müdürlüğü’nde sabah mesai saatlerinde pompalı tüfekle 54 yaşındaki Üzeyir Okuducu ve 46 yaşındaki İbrahim Çetinkaya’yı öldürüp, 48 yaşındaki Durmuş Gül ve 52 yaşındaki Namık Kemal Erçel’i de yaraladı. Çalıştığı kurum önünde dehşet saçan Soydan, tutuklandı.
Duruşmalarda susma hakkını kullanan Soydan, savcılıktaki savunmasında, “22 yıldır DSİ’de çalışırım. 2004’de Hatay Şube Müdürlüğü içinde kanal temizleme işi yapıyorduk. Mesai arkadaşlarım İbrahim Çetinkaya, Namık Kemal Erçel, Durmuş Gül ve Yücel Kılıç vardı. Konteynerin içinde zorla benim ırzıma geçtiler. Yücel Kılıç ırzıma geçilmesini cep telefonuyla görüntüledi. Görüntüleri bir çok mesai arkadaşıma göstermişler. Hatta Yücel Kılıç, cep telefonunu göstererek arkadaşlara ‘Bu zamanda silaha gerek yok. Cep telefonu var, internetlik’ diyordu. Ben bu konuşmadan görüntüleri internette yayınlayacakları kanaatine vardım. Belki de yayınlamış olabileceklerinden şüphelendim. Olay günü tüfeğimi avlanma ruhsatı almak için yanıma almıştım. İş yerine geldiğimde onları karşımda gördüm. Yaptıklarından dolayı tüfeğimi çıkartıp ateş ettim” dedi.
Soruşturma aşamasında sevk edildiği Adana Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde, ‘Hastalığının, davranışlarını yönlendirme yeteneği ileri derecede ortadan kaldıracak mahiyette olduğu ve paranoid psikoz tanısı konulduğundan ceza verilemeyeceği’ raporu verilen Soydan, 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Hastane raporuna, öldürülen kişilerin yakınları ile olayda yaralanan 2 kişi itirazda bulundu. Bunun üzerine, İstanbul Adli Tıp Kurumu 4’üncü İhtisas Dairesi’ne gönderilen Soydan’ın, burada da ‘sanrılı bozukluk denilen akıl hastalığı’ raporu verip, cezai ehliyetinin bulunmadığı belirtildi. Bu rapora da, olayda yaralanan Gül ve Erçel itiraz etti. Son olarak Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu’nun da görüşü alındı. Kurulun ‘Paranoid psikoz’ tanısı üzerine 3’üncü kez akli dengesinin yerinde olmadığı belirtilen Soydan, cezadan kurtuldu. Karar duruşmasında, sanığın gönderildiği her kuruluşun aynı yönde rapor vermesini de dikkate alan mahkeme heyeti, ceza vermeyip, Soydan’ın iyileşinceye kadar tam teşekküllü bir hastanede koruma ve tedavi altında bulunmasını kararlaştırdı.
DHA