Katliam sanıklarının aileleri koruma istedi

Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Bilge Köyü'nde 7'si çocuk toplam 44 kişinin öldürüldüğü olayın sanıklarına verilen cezalara itiraz etmeyen yakınları, devlet koruması istediler.

İçişleri Bakanlığı ise Çorum ve Ankara'ya yapacakları yolculuk için sadece yol güvenliğinin sağlanabileceği yanıtını verdi.

Güvenlik nedeniyle Çorum'da görülen davada karar çıkmasının ardından Kırklareli'ne yerleştirilen sanık yakınları, devletten istekte bulundular. Olayın ardından Kırklareli'ne yerleştirilen 84 kişilik Ç.(Çelebi) ailesinden 4 kişi, Çorum'da tutuklu bulunan yakınlarını ziyaret etmek için Kırklareli Valiliği'ne başvurdu. Çelebi ailesi valilikten araç ve koruma istedi.

Kırklareli Valiliği, sanık yakınlarının yazılı olarak yaptığı bu talebi, halen kendilerinin "çağrı üzerine koruma" kapsamında korunduğunu hatırlatarak, kabul etmedi. Ancak yine de durumu üst kurum olarak İçişleri Bakanlığı'na yazılı olarak bildiren Kırklareli Valiliği görüş sordu.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanlığı, katliam sanığı yakınlarının Çorum ve Ankara'ya yapacakları seyahat için Kırklareli Valiliği'ne verdikleri dilekçeyi detaylı olarak inceledi. Bakanlık, ilgili kanun ve yönetmelik gereği bu kişilere araç ve koruma tahsis edilmeyeceğine karar verdi. Ancak A.Ç., Ş.Ç., M.Ç. ve A.Ç.'yi taşıyacak araca yol güvenliği sağlanmasının uygun olacağını değerlendirerek, sanık yakınlarına ve ilgili valiliklere bildirdi.

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan 6'sına ağırlaştırılmış müebbet, evinde el bombası bulunan sanığa 15 yıl hapis cezası, yaşı küçük olan diğer sanığa ise 44 kez 15 yıl hapis cezasına hükmetmişti.

ANKA