Katliam zanlısının 'örgütümde iki hücre daha var' itirafı

Çıkarıldığı mahkemede gözaltı süresi dört haftası hücre cezası olmak üzere sekiz hafta uzatılan Breivik, örgütünde iki hücre daha bulunduğunu öne sürdü. Polis soruşturmayı bu yönde genişletiyor.

Oslo Mahkemesi, Norveç'i şoka uğratan bombalı ve silahlı eylemlerde en az 93 kişiyi öldürdüğünü itiraf eden Anders Behring Breivik'in gözaltı süresini dört haftası hücrede olmak üzere sekiz hafta uzattı.

Mahkeme yetkililerinin oturumun ardından yaptıkları açıklamalara göre, Breivik, duruşmada eylemi üstlendi ancak suçlu olduğunu kabul etmedi.

Yargıç, ayrıca Breivik'in örgütünde iki hücre daha bulunduğu iddiasını da soruşturacağını söyledi.

Zanlı, Norveç ve Batı Avrupa'yı ''kültürel marksizm'' ve ''İslamın istilasından korumak istediğini'' öne sürdü.

Reklam
Reklam

Yargıcın aktardığı ayrıntılara göre, Norveç'e hasar verdiğini öne sürdüğü İşçi Partisi'ne keskin bir mesaj vermek istediğini kaydeden Breivik, İşçi Partisi'nin ihanetin bedelini ödemesi gerektiğini, müslümanların ülkeyi sömürgeleştirmeye çalıştıklarını'' söyledi.

Breivik, yine İşçi Partisi'ni ülkeye ''müslümanları kitlesel bir şekilde ithal etmekle'' de suçladı.

Yargıç, Breivik'in ''İşçi Partisi'ne yeni gençlerin katılımı önleyecek kadar ağır bir hasar vermek istediğini'' de söylediğini aktardı.

Davaya bakan yargıç, duruşmanın basına kapalı yapılmasına hükmetti.

32 yaşındaki Breivik, başkent Oslo'daki bombalı saldırı ile bir gençlik kampındaki silahlı katliamı kendisinin gerçekleştirdiğini kabul etti.

Toplam 100'e yakın kişinin ölümüne yol açan saldırganın aşırı uçta sağcı gruplarla bağlantılı olduğu ve düzenlediği eylemleri yıllardır en ince ayrıntısına kadar planladığı söyleniyor.

Duruşmadan önce Anders Behring Breivik, ''korkunç ama gerekli'' olan saldırıları neden gerçekleştirdiğini yargıca anlatacağını belirtmişti.

Reklam
Reklam

Breivik'e aşırı uçta görüşleri için platform sağlanmamasını talep eden kimi gruplar medyanın davayı tamamen boykot etmesi çağrısında bulunuyor.

Norveç yasaları uyarınca suçlu bulunması halinde maksimum 21 yıl hapis cezası alacak olan Breivik'in cezası kamuya bir tehdit oluşturduğuna hükmedilirse daha da uzayabilecek.

Polis de, zanlının insanları öldürdüğünü itiraf ettiğini, ancak kriminal bir sorumluluk üstenmediğini söylüyor.

Breivik'in avukatı, ''Breivik, kafasında, bu saldırıları gerekli görüyordu. Topluma ve toplum yapısına saldırmak istiyordu.'' dedi.

Ölenler için saygı duruşu

Breivik, internette kendisine ait olduğu öne sürülen yüzlerce sayfalık bir metinde çok kültürlülük anlayışı nedeniyle Batılı liderleri suçluyor ve aşırı sağcı, dinci ve İslam karşıtı analizler yapıyor.

Olayın şokunu hala atamayan Norveç halkı yerel saatle 12'de ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı.

Norveç polisi, saldırganın vücudun içinde parçalanmak üzere tasarlanmış, en ağır yaralara yol açan dom dom kurşunu kullandığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Polis, ''Bu mermilerin daha çok vücudun içinde patladığını, merminin bütün enerjisinin dokunun içinde biriktiğini ve çok büyük iç hasara yol açtığını'' vurguladı.

Saldırılarda hayatını kaybedenler için ülkenin dört bir yanında ayinler yapıldı.

Breivik, Facebook sayfasında kendisini 'Hristiyan, muhafazakar ve milliyetçi' olarak nitelendiriyor.

Anders Behring Breivik'in saldırıları 2009 sonbaharından bu yana planladığı bildirildi.

Breivik, saldırılardan önce internette yayımladığı 1500 sayfalık günlüğünde, terörün kitleleri uyandırma aracı olduğunu savunuyor.

İngilizce yazılan ve "Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi-2083" başlıklı günlüğe "Andrew Berwick" olarak imza atan Breivik, günlüğünün bir bölümünde, Norveçli ve gerçek adının Anders Behring Breivik olduğunu yazıyor.

Breivik, Oslo'ya yerleştirdiği bomba ile Norveç'te iktidardaki İşçi Partisi ile bağlantılı binaları hedef aldı. Silahlı katliam gerçekleştirdiği Utoeya adasındaki gençlik kampı da İşçi Partisi'ne bağlıydı.