"Katsayı uygulamasının kaldırılmasına karşıyız"

Rektörler Komitesi, 17. Milli Eğitim Şurası'nda, "meslek liseleri için katsayı uygulamasını kaldırmayı" amaçlayan ve "imam hatip lisesi mezunlarına uygulanan engelin aşılması" olarak ünlenen temenni kararı alındığını belirterek, yüksek öğretimde onarılamayacak tahribata yol açacağını savunduğu bu temenninin kesinlikle Komitece benimsenmediğini ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) bu konuda bir değişikliğe gidilmeyeceğini bildirdi.

Rektörler Komitesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç başkanlığında YÖK'te toplandı. Toplantının ardından Teziç, alınan kararlara ilişkin bildiriyi okudu.

Reklam
Reklam

Bildiride, şöyle denildi:

"1- Mesleki eğitim ile genel eğitim; amaçları, konuları ve fiziki altyapıları farklı olan iki ayrı eğitim-öğretim alanıdır.
2- Şura kararları bilindiği üzere uygulanma zorunluluğu olmayan, temenni niteliği taşıyan kararlardır.

Rektörler Komitesi, Türk yüksek öğretiminde ve ülkemizin insan kaynağı planlamasında onarılamayacak tahribata yol açacağını düşündüğü bu temenniyi kesinlikle benimsememektedir. Bunun gerçekleştirilmesi için yüksek öğretim üst kurullarının iradesi dışında girişimde bulunulması halinde, bu girişimleri engelleyebilmek amacıyla her zamanki gibi yasal zeminde bütün gayretleri sebatla sürdüreceğini ve yaklaşan ÖSS'de bu konuda değişiklik yapılmayacağını kamuoyuna açıklamayı bir görev bilir."

Teziç, katsayının sadece meslek liselerinde değil tüm liselerde uygulandığını, yalnız İmam Hatip lisesi hedeflenerek böyle bir katsayının konmadığını ifade ederek, "Sadece bir okula yüklenerek, bir liseyi gündeme yerleştirerek katsayı zulmünden söz etmek inandırıcı değil" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Teziç, bir gazetecinin, 17. Milli Eğitim Şurasına davetli oldukları halde neden katılmadıkları sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Bu toplantıya katılmamamızın nedeni çok açık. Elimize gelen belgeler, dokümanlar incelendiğinde, bu toplantının amacının ne olduğu ortaya çıkmıştır. Bu amaç, meslek liseleri katsayısı. Dolayısıyla asıl önemlisi, İmam Hatip liselerine üniversiteye doğrudan geçiş yolunu açmaktır. Bir amaca hizmet ederken, o aracın içinde bulunmayı doğru bulmadık."

Teziç, şunları kaydetti:
"Meslek liselerinden mezun oldukları zaman doğrudan meslek yüksek okullarına sınavsız geçiyorlar. Bu avantajları gözden uzak tutmamak lazım. Sadece bir okula yüklenerek, bir liseyi gündeme yerleştirerek, katsayı zulmünden söz etmek inandırıcı değil. Kamuoyunu da yanıltan bir açıklama biçimi. Başka ülkelerde de üniversiteye girebilmek için yapılan sınavlarda hep konularına göre, öğrencilerin lisede okudukları branşlara göre değerlendirilir."