Merve Kavakçı, 28 Şubat Alt Komisyonu'na çağrılması ile ilgili, "Normal bir vatandaş olarak muamele görmek, muhatap bulmak benim için bir ilk olduğundan, şahsen bir mutluluk yaşıyorum." dedi.
Fazilet Partisi’nden milletvekili seçildiği halde yemini ettirilmeyen Merve Kavakçı, aradan geçen 13 yılın ardından yeniden Meclis’e geldi. Kavakçı, 28 Şubat Komisyonu’na yaptığı açıklamaların ardından, Meclis bahçesinde gazetecilerin sorularını da yanıtladı. “Normal bir vatandaş olarak muamele görmek, muhatap bulmak benim için bir ilk olduğundan, şahsen bir mutluluk yaşıyorum.” diyen Kavakçı, şöyle devam etti: "Başörtüsü yasağı benimle başlamadı benimle de bitmedi. Başörtülü kadınlardan sadece bir tanesiyim. Türkiye’de kadıların üçte ikisi başörtüsü örtüyor. Başlarını inançları gereği örttüğü için çeşitli ayrımcılıklar yaşıyor. Benimkisi, kamuoyunun gözü önünde gerçekleşen bir konu olduğundan dikkat çekti. Yoksa benden daha fazla mağdur olan kadınlar var. Bir yerlerden yüzleşmeye başlamamız gerekiyor. Bunun için bu komisyonun çalışmalarını önemsiyorum."
Türkiye siyasi tarihini bir parçası haline gelen Kavakçı olayının, hukuki ve ahlaki ayıpları barındırdığını kaydeden Kavakçı, "Zorlama ve istisnai uygulamalar devreye sokularak nefret suçu işlenmiş ve adı konmamış bir darbe gerçekleşmiştir, 2 Mayıs 1999’da Meclis’teki yemin töreninde. Meclis kürsüsünde yapılan ahlaki ayıbın (kürsünün işğal edilmesi buna karşılık geliyor), bu ayıbın Meclis tarafından giderilmesi, zedelenen itibarının tekrar halk nezdinde onarılması gerekiyor." dedi.
Kendisine oy verenler ve ‘aynı kaderi paylaşan başörtülü kadınlar’ adına çalışmalarına devam ettiğini belirten Kavakçı, "Bugün de olayların arka planını pallaştım. Sorulara cevap vermeye gayret ettim. Bu ayıpların giderilmesi, Kavakçı olayı ile alakalı belge ve bilgi tahrifatlarının giderilmesi, bunun da ötesinde başörtü yasağının toplumsal hayatın her katmanından çıkması için şahsım adına gayretlerime devam edeceğim." diye konuştu.
"12 yıl sonra yeniden Meclis’tesiniz. Siyasete kırgınlığınız var mı?" şeklindeki soru üzerine Kavakçı, "İlk defa bir sade vatandaş olarak muhatap bulduğum için memnuniyet verici bir davet oldu. Benim 28 Şubatım devam ediyor. Bu konuda da tek başına değilim. Başörtülü arkadaşlarımla konuştuğunda, onların da bu süreçleri devam ediyor… Siyaset zor bir alan. Kadınlar için ayrıca zor. Benim imtihanım kolay olmadı. Bu ilk değil, son değil. Benden çok daha mağdur edilen insanlar var. Ama başörtülü kadınların bu durumunun telafi edilmesi içcn gayret sarf ediyorum." ifadelerini kullandı.
O dönemde kendisinden kötü bir örneklem çıkartılmaya çalışıldığını kaydeden Kavakçı, "Öyle bir örnek çıkartılmak istedi ki bir daha kimse öyle bir şeye cesaret edemesin. Şahsi itibarsızlaştırma başladı. Bu kadına haddini bildirin sözleri, siyasi linçin startıydı. Onunla gelen bir yalnızlaştırma da söz konusuydu." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz