Kavas: Afrika’da Tarihteki Gibi Güçlü Olmalıyız; Bu Da Dostluk Ve Yardımla Olur

Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Kavas, Afrika’nın ekranlarda görüldüğü gibi olmadığını söyledi. Afrika’nın önemine...

Türkiye’nin Çad Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Kavas, Afrika’nın ekranlarda görüldüğü gibi olmadığını söyledi. Afrika’nın önemine değinen Prof. Dr. Kavas, “Afrika, bin yıllık tarihimizde uğruna canımız verdiğimiz, varlığıyla varlığımızı büyüttüğümüz bir kıta oldu. Bugünde Afrika’da güçlü olmamız gerekiyor. Bu güç, sadece parayla değil, dostla, arkadaşla ve yardımla olur.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Kavas, Kocaeli Sağlık Mensupları Derneği’nin (KOSADER) daveti üzerine Kocaeli’nin İzmit ilçesine geldi. Derneğin binasında sağlıkçılarla söyleşi yapan Prof. Dr. Kavas, Afrika’nın önemine değindi. Harita üzerinde Afrika ülkelerini anlatan Prof. Dr. Kavas, bazı insanların zihninde Afrika’yla ilgili olumsuz bilgi kırıntılarının bulunduğunu, kıta insanının hala köle olarak algıladığını belirterek, bunun olumsuzluklarına vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Kıtanın televizyon ekranlarından görüldüğü gibi olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kavas, şunları kaydetti: “Bizim bin yıllık tarihimizde uğruna canımız verdiğimiz, varlığıyla varlığımızı büyüttüğümüz bir kıta olmuş. Hakikaten Osmanlı Devleti’nin büyümesinde, güçlenmesinde Afrika’yla irtibatı, Osmanlı’yı zirveye taşımış. Osmanlı 1500’lü yıllarda Afrika’ya giriyor ve Afrika’ya girdiği zaman 3 kıtanın ve cihan devleti oluyor."

Türkiye’nin de bu kıtada güçlü olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kavas, “Bizim de bu ülkede daha güçlü olmamız arzumuzsa ki öyle olması gerekiyor. Biz bu topraklarda bugünkü halimizdi daha iyi olmak, en azından bunu devam ettirebilmek için güçlü olmak zorundayız. Bu güç sadece parayla değil, dostla, arkadaşla birbirine yardım eden insanla olur.” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Melih Kaştı da Prof. Dr. Kavas’ın konuşmasından önce Çad ile birlikte bir sunum yaptı. Dr. Kaştı, 17 arkadaşıyla 2010 yılında Çad’a ziyaret gerçekleştirdiklerini anlattı.

Reklam
Reklam

Ziyaret kapsamında Çad’ın sağlık durumuyla ilgili bilgiler edindiklerini kaydeden Dr. Kaştı, şunları anlattı: “Çad’da birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin olmadığını, kaynakların hastalıkların önlenmesinde değil, daha çok tedavi edici unsurlara ayrıldığını tespit ettik. Üçüncü basamak sağlık hizmetleri dediğimiz ülkemizdeki üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri sunulmadığını gördük. Acil sağlık hizmetlerinin sunulmadığı, ambulans hizmetlerinin olmadığı 12 milyonluk ülkede sadece 345 doktor var. Kıyas yapabilmemiz açısından söylüyorum. Kocaeli’nin bir milyon 600 bin nüfusu var. 2 binin üzerinde doktor bulunuyor.” Programın sonunda, Kocaeli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Mürsel Durmaz ve dernek başkanı Dr. İsmail Pehlivan, Prof. Dr. Kavas’a çini tablo hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: