"Kavgada kendi düşen ağlamaz" kararı

ANKARA (ANKA)- Yargıtay, eline taş alarak tartıştığı kişinin geriye doğru adım atarken düşüp yaralanmasına neden olan sanığın yargılandığı davada emsal bir karara imza attı. Yerel mahkeme, sanığın "kasten adam öldürmeye tam teşebbüs" suçunu işlediği gerekçesiyle, 10 yıl hapis cezası verirken Yargıtay, mahkemenin kararını bozarak, beraat istedi.

Bartın'da meydana gelen trajikomik bir olay, çok basit nedenlerle insanların cinayet zanlısı olarak yargılanabileceğini gözler önüne serdi. Bartın'da yaşıyan amca-yeğen, tavukların birbirlerinin bahçelerini kirletmeleri üzerine tartışmaya başladı. Yeğen C.Y, amcası İ.Y ile arasında ağır küfürlerle sona eren tartışma tavukların bu defa C.Y'nin bahçesindeki masaya çıkıp pisletmeleri üzerine tekrar alevlendi. Tavukları küfürle kovalayan C.Y.'nin bu küfürlerini kendisine yapıldığını düşünen İ.Y'nin eşi de karşılık verdi. Tartışmanın kavgaya dnüşmesiyle eline geçirdiği sopayla yeğenine saldıran İ.Y'ye yeğeni de karşılık verdi. Bu sırada yerden taş alan C.Y de amcasının üzerine yürüdü. Kavga sırasında yeğeninden geri geri kaçan amca İ.Y dengesini kaybederek yere düştü. Düşme sonucu her iki gözünde optik sinir fonksiyon kaybı da meydana gelen ve 25 gün iş göremez raporu alan İ.Y., C.Y.'den şikayetçi oldu.

Reklam
Reklam

MAHKEMEDEN 10 YIL HAPİS CEZASI

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan C.Y. tavuk pisliği nedeniyle başlayan tartışma sonrası "kasten adam öldürmeye tam derecede teşebbüs" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

YARGITAY'IN KARARI

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak şu kararı verdi:

"Sanığın, saldırıyı önlemek için yerden taş aldığı ancak mağdura vurmadığı, bu sırada mağdurun geri geri gidip ayağı takılması sonucu başını yerdeki menfeze çarparak yaralandığı, olayda sanığın yasal savunma şartları içinde bulunduğu, ceza tertibine yer olmadığına, beraatine karar verilmesi gerektiği gözeltilmeden yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir"

Oy çokluğuyla alınan karara Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Cengiz Erdoğan muhalif kaldı. Erdoğan, karşı oy yazısında şu görüşlere yer verdi: "Sanığın eylemi ile düşme arasında nedensellik bağı bulunduğundan, sanığın bilerek ve kasten yaptığı bu eyleminden sorumlu tutulması gerekmektedir."

Reklam
Reklam