Kavun ve karpuz tarlada çürüyor

Muğla - Muğla'da alıcı bulamayan üreticiler, kavun ve karpuzu tarlada çürümeye bıraktı.

Sezon başında üreticisine yüksek fiyatı ile kazandıran kavun ve karpuz, aşırı sıcağın verdiği zarar ve hasat sonunda düşen fiyatı ile tarlada kaldı. En kaliteli kavun ve karpuzun kilo fiyatı 5 YKr'ye kadar düşerken, çoğu üretici masraflarını karşılamadığı için ürününü tarladan kaldırmadı.

Yatağan Ziraat Odası Başkanı Şenyüz Buğday, Yatağan'da bu yıl yaklaşık 200 dönüm alanda kavun ve karpuz yetiştiriltiğini, ancak çoğu üreticinin sezonun sonundaki iklim şartları ve fiyat dengesizliği nedeniyle zarar ettiğinisöyledi.

Reklam
Reklam

Kavun ve karpuz hasadının başladığı aylarda kavun ve karpuz kilo fiyatının 50 YKr'ye kadar satıldığını anlatan Şenyüz Buğday, sezonun tamamlandığı son günlerde ise zarar görmemiş en kaliteli kavun ve karpuzun tarlada 5 YKr'ye bile alıcı bulamadığını söyledi.

Şenyüz Buğday, son bir kaç hafta içinde yaşanan aşırı sıcakların tarladaki kavun karpuzlara büyük zarar verdiğini kaydetti. Buğday, bunun yanı sıra ihracatın azalması, piyasaya arzın yoğunlaşması ve iç tüketimdeki düşüşün de üreticiyi zor durumda bıraktığını söyledi.

Kavun ve karpuz üretiminin dönüm başına maliyetinin bin YTL civarında olduğunu vurgulayan Buğday, "Sıcaklar, hasadın ikinci yarısında kavun ve karpuzlarda sararmalar ve bozulmalar oluşturdu. İç tüketimde beklenen talep olmadı. Çoğu üretici ise maliyetini bile karşılamadığı gerekçesiyle ürününü bile toplamayarak tarlada çürümeye terk etti" diye konuştu.

AA