Kaya: İzmir'de hava kirliliği için acil önlem alınmalı

Makine mühendisi Güngör Kaya, son bir aydır İzmir'de özellikle akşam saatlerinde birçok ilçede sis ve...

Makine mühendisi Güngör Kaya, son bir aydır İzmir'de özellikle akşam saatlerinde birçok ilçede sis ve keskin bir kömür kokusu hissedilmeye başlandığı söyledi. Acil önlem alınmasını isteyen Kaya, "Ne yazık ki hava kirliliği değerleri, İzmir'in bazı ilçelerinde halk sağlığını tehlikeye sokacak sınırları zorlamaktadır. Bu durum, o bölgede yaşayan halkımızın, şebekesi olmasına rağmen doğalgazı tercih etmemesinden kaynaklanıyor." dedi.
Kaliteli bir kömürde kükürt oranının çok önemli olduğunu belirten makine mühendisi Kaya, "Atmosferik kirlenmenin iki kaynağı vardır. Birincisi ev bacaları ve motorlu araçlar, ikincisi de endüstriyeldir. Bunun için çevre problemlerine yol açacak üretimlere ve yakıtların kullanımına son verilmelidir. Kaçak ve kalitesiz kömürle yanlış kalorifer yakışından kaynaklanan hava kirliliğini önlemek için denetimler sıklaştırılmalıdır. Bacaların yıllık bakım, onarım ve gaz ölçümleri mutlaka yapılmalıdır. Her türlü doğal kaynak verimli kullanılmalıdır. Boş araziler ağaçlandırılmalıdır. Çevre mevzuatı mutlaka geliştirilmeli ve tatbik edilmelidir. Öncelikle büyük şehirlerimizde, motorlu kara taşıtlarının tescili ve mesken yapımı belli bir plana bağlanmalı ve gerekirse sınırlandırılmalıdır. Endüstriyel ürünlerin ve atıklarının yeniden kullanımını mümkün kılacak teknolojiler geliştirilmelidir. Çevre ve çevreyi koruma şuuru yerleştirilmeli, dünyamızın korunmasının gereğini anlatan eğitimlere her türlü iletişim araçlarında yer verilmelidir." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz