Kaya koruğu nedir, faydaları neledir?

Son yıllarda alternatif tıpta kendine yer edinen birçok bitki var. Bunlardan biri de ekşimsi tadı ile sofralarda yer edinen kaya koruğu. Kaya koruğu mezesi, turşusu yapılan bir bitkidir. Lezzetinin yanı sıra kaya koruğundan doğal ilaç bile yapılmaktadır!

Genellikle deniz kıyısındaki kaya yarıklarında veya taşlı kumluk arazilerde yetişen kaya koruğunun salkım şeklinde sarı çiçekleri vardır. Birçok yerde turşusu yapılan veya meze olarak kullanılan kaya koruğunun haziran ayından ekim ayına kadar yaprakları toplanarak taze olarak çayı yapılır, yaralara lapası sarılır veya doğal ilaç yapımında kullanılır.

Halk arasında arzu otu, acı dam koruğu, her dem bahar otu, kulak otu, saksı güzeli, naser otu isimleriyle de bilinir.

KARA KORUĞU FAYDALARI NELERDİR?

Katı urlara, Ateş yanığına, guta yakısı konursa iyi gelir.
Çay gibi demlenip günde üç çay bardağı içilirse Karaciğer ve öd kesesine çok faydalıdır.
Kaya koruğunun iç ve dış guatrda çok faydalı olduğu görülmüştür.
Safrayı söker. Bağırsak yaralarına ve ishale iyi gelir, safrayı düzenler, vücuda kuvvetlendirir, kötü rahim akıntılarını keser.
Taze bitki nasırların üzerine konulursa nasırları söker, siğilleri döker.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
Kaya koruğunun suyu çıkartılıp sabahları üçer kaşık içilir ve siğil üzeri bu su ile pansuman yapılırsa siğilleri yok eder. 20 gramdan fazla içmek dalağa zara verir.
Cilt iltihaplarında, egzamada ve nasır tedavisinde kullanılır. İltihapları önleyici, ağrı kesici ve derinin keratonik yapısının bozulmasını önleyicidir.

Reklam
Reklam

Başta iltihaplı deri hastalıklarında egzama, fistül, yanık yaraları ve apseye karşı kullanılır

KAYA KORUĞU ÇAYI TARİFİ

Kaya koruğu yaprağından 1-2 gr (küçük bir yaprak) demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 5-10 dk bekletildikten sonra içilir. Hafif zehirli olması nedeni ile günde iki defa içilebilir. Merhemi, tentür ve natürel ilacı yapılır.

KAYA KORUĞU SALATASI TARİFİ

Malzemeler: 500 gram kaya koruğu, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 3 diş sarımsak, Yarım limon, 1 kahve fincanı sirke, 1 çay kaşığı tuz.

Kaya koruklarının yapraklarını ayıklayın. Tencereye bir miktar su ile sirkeyi koyun ve kaynatın. Kaya koruklarını atıp, 3 dakika kaynatın. Daha sonra soğuk su dolu bir kaba çıkartın. Sarımsakları tuz ile dövün. Bir kaseye zeytinyağı, limon suyu ve dövülmüş sarımsağı koyup karıştırın. Kaya koruklarını süzgece alın, suyu iyice süzülünce hazırladığınız sosla karıştırın. Buzdolabında 2 saat dinlendirin ve servis yapın.

KAYA KORUĞU TURŞU TARİFİ

Malzemeler: Yarım kilo kaya koruğu (baharda bazı pazarlarda bulabilirsiniz), 1 baş sarımsak, 1/2 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı sirke (tercihen üzüm sirkesi), 2 yemek kaşığı kaya tuzu

Reklam
Reklam

Yapılışı: Kaya koruklarını ayıklayın ve uzunlamasına ikiye bölün. Bol su ile 3-4 kez iyice yıkadıktan sonra bol su ile 10 dakika haşlayın. Soğuk suyun içine koyun sonra bir süzgece alıp süzülmesini bekleyin. Sarımsakları irice dövün sirke, tuz ve zeytinyağı ekleyerek bir karışım hazırlayın. Temiz bir kavanozun yarısına gelecek şekilde kaya koruğunu yerleştirin. Koruğun üzerine hazırladığınız karışımın yarısını dökün. Sırasıyla üzerine tekrar kaya koruğunu ve karışımın kalanını koyun. Kavanozun üzerinde boşluk kalırsa zeytinyağı dökerek hava almasını engelleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletin. Bir hafta sonra turşunuz yemeye hazır hale gelir. Kırmızı biber veya domatesle süsleyerek servis yapılır.