Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis beldesindeki tarihi kaya mezarların yanına villa yapılması tepkilere neden oldu.
Geçen günlerde ilçeye gelen Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Fahri Işık, beraberindekilerle birlikte incelemelerde bulunmuştu. Yapılan incelemeler sırasında kaya mezarının bulunduğu bölgede villalar yapıldığı, yapılan bir havuzunda kaçak olduğu iddia edilmişti. Prof.Dr. Işık'a eşlik eden tarihe meraklı yayıncı Özay Kartal, arkeolojik bir anıtın tahribata uğradığını gördüklerini ve bundan üzüntü duyduklarını söyledi.
Tarih araştırmacısı ve yayıncı Özay Kartal, Prof. Fahri Işık hocayla anıt mezara geldiklerinde gördüğü manzara karşısında şok olduklarını anlattı. Bir evin havuzunun yanında bile diyemeyeceğim neredeyse içinde bir kaya mezarı tespit ettiklerini anlatan Kartal, şöyle konuştu: "İki girişi olan kaya mezarının hemen yanında, kaya mezarından soyutlanmış bir blok bulunuyor. Bu bloğun üzerinde antik zeytinyağı işleme bölümü ve onun kanalları var. Yani önemli bir yapı ve 3000-3500 yıllarına kadar geriye giden bir arkeolojik anıt. Bu şekilde bir tahribata uğraması bizleri çok üzdü. Konuyu Bodrum Kaymakamımız Abdullah Kalkan'a ilettik."
İnlitepe mevkii olarak bilinen yerde konuyla ilgili olarak konuşan Turgutreis Belediye Başkanı Ali Server Yazgan ise anıt mezarın yanına yapılan villaların ruhsatının bölgenin anıtlar kurulunca kültür varlığı olarak tescil edilmeden önce verildiğini söyledi. Başkan Yazgan, konuyla ilgili inceleme yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Anıt mezar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca 2007 yılı şubat ayında kültür varlığı olarak tescil edilerek koruma altına alındı. Kaya mezarlarının 25 metre
yakınına herhangi bir yapı yapılmak istenirse Anıtlar Kurulu'ndan izin alınması gerekiyor. Dosyayı inceledik ve arkadaşlar yerinde tespit yaptı."
2006 yılının Ocak ayında burasının inşaat ruhsatına bağlandığını anlatan Yazgan, sözlerine şöyle devam etti: "Yani koruma altına alınmadan bir yıl önce. İnşaat ruhsatı alındıktan sonra inşaatlar yapılıp bitirilmiş iskan ruhsatı verilmiş. Villalar konusunda yapabileceğimiz bir şey yok ancak birinin havuzu kaçak olarak görülüyor. Tespit edilerek mühürlendi ve konunun sevk edildiği belediye encümeni de havuzla ilgili yıkım kararı alacak. İşleyecek olan süreçte havuzun sahiplerine havuzu yıkmaları için bir ay süre verilecek. Eğer yıkım sahipleri tarafından gerçekleştirilmezse belediye ekiplerince gerçekleştirilecek. Biz burada sadece havuzla ilgili işlem yapabiliyoruz. Keşke orası daha önce tescillense idi. Buranın kimse kaya mezarı bile olduğunu bilmezdi. İçinde eskiden köylüler hayvanlarını barındırır, fazla eşyalarını koyarlardı. Kaya mezarı olduğu 2007 yılının başında ortaya çıktı."
Öte yandan kaya mezarların bulunduğu mülkiyetle inşaat yapılan mülkiyetin ayrı olduğunu söyleyen Turgutreis Belediye Başkanı Ali Server Yazgan, kaya mezarların vatandaşın arsası içerisinde olmadığını, söz konusu villanın mülkiyet sınırlarının ayrı olduğunu ifade etti. Başkan Yazgan havuzun projede gözükmediği için kaçak olduğunu ancak inşaat ruhsatı verilirken projesinde havuzun var olması durumunda ruhsatlı yapı halinde bir havuz olmuş olacağını söyledi. Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ise müze müdürlüğüne durumu bildirdiklerini ve olayın her boyutu ile incelendiğini söyledi. Kaymakam Kalkan "Bir suç unsuru ya da ihmalin varlığı tespit edilirse suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
Bu arada geçen günlerde ilçede düzenlenen konferansta konuşmacı olarak yer alan Akdeniz Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Fahri Işık, turizm denince kültürün öne alınmadığını kültür ve tarihin arka planda kaldığını söylemişti. Işık ayrıca Bodrum gibi kentlerin çok olduğunu, hangi temelin kazılırsa tarihi eser çıktığını belirtti. Prof.Dr. Işık, ilçede yapılan alt yapı ve temel kazılarında tarihi bulgulara rastlanıldığı yönündeki soruya "Bunun çözümü de yok. Gitsin başka yere yerleşsinler. Antik kentin üzerine yerleşmenin ne alemi var" diye karşılık vermişti.
İHA