Kaya: "uygulanacak Kentsel Dönüşümde Geri Dönüşüme Önem Verilmeli"

Makine Mühendisi Güngör Kaya, 6 Ekim 2012 tarihinde resmen başlayacak olan ‘Kentsel Dönüşüm’ sürecinde ortaya...

Makine Mühendisi Güngör Kaya, 6 Ekim 2012 tarihinde resmen başlayacak olan ‘Kentsel Dönüşüm’ sürecinde ortaya çıkacak olan hafriyat ve atıkların çevreye zarar vermeden toplanması, biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılmasının şimdiden teknik ve idari esasların disiplinli bir şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

SAĞLIKLI BİR ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM İÇİN

Kentsel dönüşüm sürecinde katı atıkların geri kazanımının, ülkemizde sağlıklı bir çevre yapılanması ve sürdürülebilir yaşam sahalarının inşa edilmesi noktasında son derece önemli olduğunu dikkat çeken Makine Mühendisi Kaya, ‘Kentsel dönüşümün uygulandığı alanlarda hafriyat toprağından başlayarak, inşaat yıkıntı atıkları da dahil olmak üzere tüm atıkların çevreye zarar vermeden toplanması, biriktirilmesi, taşınması ve de geri kazanılmasına dikkat edilmelidir. Eğer bu süreçlerden biri uygulanmaz ya da yok sayılırsa telafisi olmayan çevre katliamlarına meydan verilir. Yani kaş yapayım derken göz çıkarılmış olur. Bu nedenle bakanlık, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler ile sektörün ilgili resmi ve özel tüm kurumları koordineli çalışarak olumsuz bir sonucun ortaya çıkmasına meydan vermemelidirler’ diye konuştu.

Reklam
Reklam

KATI ATIK DEPOLAMA ALANLARI AB STANDARTLARINDA OLMALI

Makine Mühendisi Güngör Kaya, “Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı bölgelerde mutlaka yeterli sayı da ve tam teknolojinin kullanıldığı katı atık depolama tesislerinin olması gerekmektedir. Kurulacak katı atık depolama tesislerinde hafriyat malzemeleri uygun şartlarda depolanmalı ve doğal çevreyle de uyumlu bir şekilde dönüşümünün sağlanmalıdır. Bu tesislerde depolanan katı atıklar daha sonra AB standartlarına uygun ve kalite kontrolden geçirilerek sistematik bir yöntemin geliştirilmelidir’ dedi. Kaya, Kentsel Dönüşümün başlanmasıyla ülke genelinde yüksek miktarda katı atık beklediğini, bu atıkların ilgili kurum ve kuruluşlarca kesinlikle geri dönüşüme hazırlanması ve bu hazırlıkların bir plan dahilinde yapılması” gerektiğini belirtti.

GERİ DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ HEDEF OLMALI

Geri dönüşüme, binaların yıkımından önce başlanması gerekmektedir’ diyen Makine Mühendisi Güngör Kaya açıklamasını şöyle sürdürdü:

Kentsel dönüşümün uygulanacağı bölgelerde yapılar yıkılmadan önce yapı üzerindeki tahtaların, pencere ve kapıların, metal eşyaların, kabloların ve tehlikeli maddelerin öncelikle ayrıştırılmalıdır. Bu ayrıştırılmanın ardından binanın beton yığınını geri dönüşüme olanak verecek şekilde parçalanmalıdır. Özellikle belirtmek isterim ki, ayrıştırılma aşamasında ve geri dönüşümde agregaların elde edilmesine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Çünkü inşaat atıklarının genelinin betondur ve betonun yapısında ise %80`lere varan bir seviyede ‘agrega’ adını verilen bir malzemenin bulunmaktadır. Agregalar doğal kaynak olduğundan yakın gelecekte agregaların tükenmesi durumunda inşaat sektörü büyük darbe alır. Bu nedenle kentsel dönüşümün başlanmasıyla agregaların geri dönüşümün sağlanmasına ve depolanmasına çok önem verilmelidir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz