"Kaygılar kara harekatında odaklanıyor"

NEW YORK(ANKA) – Türkiye'nin sınır ötesi operasyon öncesi ABD'ye yaptığı bilgilendirmeye ilişkin tartışmalar sürüyor. New York Times gazetesi, üst düzey bir Bush Yönetimi yetkilisine dayanarak kaygıların daha çok kara harekatına odaklandığını yazdı. ABD'li askeri yetkililerinin "herhangi bir çatlak görüntüsünü" minimize etmeye çalıştıklarını da belirten gazete, yine aynı üst düzey yetkisinin "genel olarak koordinasyon"un tatmin edici bulunduğu sözlerini de aktardı.

New York Times gazetesi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon öncesi ABD'ye yaptığı bilgilendirmeye ilişkin tartışmaları "Militan Kürtler ile mücadelede Türkiye ve ABD için hassas bir işbirliği konusu" başlıklı bir haberinde değerlendirdi.

Reklam
Reklam

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyon yapacağına ilişkin ABD'ye "geniş bir uyarı" yaptığını söylediklerine dikkat çeken gazete, operasyon öncesi yeterince uyarı yapılıp yapılmadığı meselesinin, Washington ve Bağdat'taki bazı ABD'li komutanların iki ülkenin arasındaki haberleşme yöntemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini söylemesi üzerine ortaya çıktığını kaydetti.

ABD'nin, Türkiye'ye operasyon için gerekli istihbarat sağladığını kaydeden gazete, ABD Dışişleri Bakanlığından "Komuta zincirinin en üst basamaklarındaki herkesin operasyon öncesi yeterince bilgilendirilmediği" yönünde "ılımlı bir mırmır" geldiğini yazdı.

-"KAYGILAR ÖZELLİKLE KARA HAREKATI KARARINDAN KAYNAKLANIYOR"
Üst düzey bir Bush Yönetimi yetkilisinin "kaygıların daha çok Türkiye'nin, ‘sınırın diğer tarafını takip ettikleri bazı kötü adamları kovalama" kararında odaklandığını söylediğine" işaret eden gazete, Türk askerlerinin pazartesi günü yürüttükleri kara harekatına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

New York Times, kara operasyonunun, geniş hava harekatından iki gün sonra gerçekleştiğine dikkat çekerek "Türkiye'nin hareketleri, ABD'yi, NATO üyesi olan Türkiye ile Kürt militanlarına karşı önlem almayı reddeden Irak hükümeti arasında hassas bir konuma soktu" yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

"Herhangi bir çatlak görüntüsünü minimize etmeye çalışan Washington ve yurt dışındaki Amerikan subayları, sınırın öbür tarafına gönderilen Türk kara kuvvetlerinin sayısının birkaç yüzden geçmediğini ve Irak topraklarının içine sadece iki mil girdiklerini söyledi."

ABD'li gazete, üst düzey Bush Yönetimi yetkilisinin, "genel olarak Amerikan yetkililerinin ABD ile Türkiye arasındaki koordinasyonu tatmin edici bulduklarını söylediğini" belirtikten sonra ABD, Irak ve Türkiye'nin istihbarat paylaşımı için Ankara'da ortak bir bürosunun olduğunu kaydetti.

Pentagon sözcüsü Geoff Morrell' nin operasyon öncesi Ankara'daki oluşturulan mekanizmanın aracılığıyla kendilerine geniş bilgilendirmenin yapıldığı açıklamasını aktaran gazete, ABD'nin PKK'yı terör bir örgütü olarak gördüğünü de yazdı.(ANKA)

Reklam
Reklam