Kayıhan Hamamı Gün Yüzüne Çıktı

Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin yanı sıra Reyhan ve Kayhan bölgesinde tarihi ve kültürel mirası...

Tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin yanı sıra Reyhan ve Kayhan bölgesinde tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, Kayıhan Hamamı'nın restorasyonunda son aşamaya geldi.

Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi eserlere yönelik çalışmalarının en önemli halkalarından biri olan Kayıhan Hamamı'nda restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi. Mülkiyeti kime ait olursa kent ziynetlerini Bursa'ya kazandırmak için bugüne kadar satın alma, tahsis ve kullanım hakkı gibi farklı metotlara başvuran Büyükşehir Belediyesi'nin mülk sahiplerinden kiralama yoluyla aldığı tarihi hamam, harabe görümünden kurtuldu. Tarihi yapıyı çevreleyen iş yerleri kamulaştırılarak kaldırılırken, cepheleri aslına uygun hale getirilen Kayıhan Hamamı, şimdiden bölgeye ayrı bir değer kattı.

Reklam
Reklam

Tarihi hamamda devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ve Fen İşleri Daire Başkanı Fehmi Ökten'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sultan ll. Murat döneminde yaptırılan yaklaşık 600 yıllık hamamın zaman içinde harabe haline geldiğini dile getiren Başkan Altepe, ecdat yadigarı bu eseri de ilk günkü ihtişamına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yaklaşık bin 400 metrekare alan üzerine kurulu binanın kuzeye bakan cephesindeki 5 bina ile doğuya bakan cephesindeki 2 binanın kamulaştırılarak kaldırıldığını vurgulayan Başkan Altepe, "Bu sayede tarihi hamam tüm heybeti ile ortaya çıktı. Cephe temizlikleri de tamamlandı. Önümüzdeki ay hizmete açmayı planlıyoruz. Kayhan bölgesinin genel yapısına uygun olarak bu eseri de yeme içme mekanı olarak kullanacağız. Tarihi tamam Kayhan bölgesine ayrı bir değer katacak" dedi.

Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad'ın tahta çıkışıyla Baş Vezirlik makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. Yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için 'Keresteciler Hamamı' olarak da anıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: