Kayıp Caminin Yalnız Minaresi

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kayıp camilerin peşine düştü. İstanbul'un fethinden sonra yapılan Rumeli Hisarı’ndaki cami yeniden...

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kayıp camilerin peşine düştü. İstanbul'un fethinden sonra yapılan Rumeli Hisarı’ndaki cami yeniden yapılacak.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Rumeli Hisarı’na yapılacak camiyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bilgili, “Burası İstanbul’un fethini kolaylaştırmak için Fatih Sultan Mehmet’in emriyle yapılan bir hisar. İstanbul’un fethinden sonra burada bir mahalle oluşuyor. Buna da Kaleiçi Mahallesi deniyor. Buranın korunmasıyla görevli insanların isabet ettiği bir mahalle oluyor. Boğazkesen Mescidi de 15. yüzyılda yapılıyor. Kagir bir yapı, üstü ahşap. 19. yüzyılın fotoğraflarına baktığımızda bu mahalleyi ve mescidi görüyoruz. Minaresi sağlam bir şekilde duruyor. 1950’li yıllara kadar bu mahalle yaşıyor ve bu mahallede oturanların çoğu burasını özel mülk haline getiriyor. 1950’li yıllarda devlet burayı tamamen kamulaştırıyor ve bu mahalleyi tamamen ortadan kaldırıyor, mescidin minaresi hariç. Burada burçlar var. Bir tanesi orijinal kalmış. Diğerleri de 1950’li yıllarda aynı operasyonda tamamen boşaltılıyor. Buranın mülk sahibi Büyükşehir Belediyesi. Buranın içi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli. Burada aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi mescitle beraber Koruma Kurulu’ndan tescillenmiş 6 evin yeniden inşasını yapacak. Ama bu evler tamamen kültür amaçlı kullanılacak. Müzeyi ziyaret edenlerin istifade edebileceği kültürel amaçlı kullanımlar olacak” dedi.

Reklam
Reklam

Projenin Koruma Kurulu’ndan geçtiğini belirten Bilgili, projenin yakın zamanda başlayacağını söyledi. Bilgili, “Burası hariç diğer camilerin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. 130 yer tespit etmişler. Bunların bir kısmı üzerine apartman ve farklı yapılar yapıldığı için bunları yeniden ihya etme şansları yok. Ama yeri boş olan ve ellerinde fotoğraf bulunan cami veya mescitleri Vakıflar Müdürlüğü yapıyor. 20’nin üzerinde proje üzerinde çalışıyorlar. 2-3 tanesi de artık başlamak durumundadır” diye konuştu.

Projelerin aslına uygun olarak yapıldığını aktaran Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, “Buranın altı su deposu diye bildiğimiz bir sarnıç. Dolayısıyla sarnıç da korunuyor. Burada daha önce Rumeli Hisarı konserleri yapılıyordu. Caminin yerinde yapıldığı için büyük bir kesimi rahatsız ediyordu. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konserlerin yapılmasını iptal etti” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: