Kayıp Kaçak Bedeli, Dağıtım Bedeli adı altında alınmaya devam edilecek

Vatandaşların tepki gösterdikleri kayıp kaçak bedeli artık elektrik faturalarında yer almayacak. Kayıp kaçak bedeli gibi maliyetle ilgili unsurlar dağıtım bedeli adı altında alınmaya devam edilecek.

Kayıp kaçak bedeli konusunda vatandaşlar gelişmeleri vatandaşlar yakından takip ediyor. Bu güne kadar faturalarda kayıp kaçak bedeli adı altında alınan bedel konusunda hararetli tartışmalar yaşanmış, bazı tüketiciler bu bedeli dava yoluyla geri almıştı. Hükümetin bu konuda çalışmaları devam ederken, kayıp kaçak elektrik kullanım bedeli konusunda yeni bir düzenleme yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) görüşe açtığı Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği Taslağı'na göre artık kayıp kaçak bedeli faturalarda yer alamayacak ancak vatandaşlardan alınmaya devam edilecek. Kayıp kaçak bedeli gibi maliyetle ilgili başlıkların tamamı "Dağıtım Bedeli" hanesinin altında birleştirilecek.

Reklam
Reklam

MALİYETLER DİKKATE ALINACAK

Dağıtım sistem kullanım bedeli, şirketlerin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli maliyetlerden hareketle belirlenecek. Bu kapsamda, dağıtım sistem kullanım bedelinin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, bakım onarım giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için katlanılan diğer maliyetler dikkate alınacak

24 ŞUBAT'A KADAR GÖRÜŞE AÇIK

Dağıtım sistem kullanım bedelleri, tüketicilerin bağlantı durumuna ve kullanım amacına göre farklılaştırılabilecek. Söz konusu bedel, Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri esas alınarak hesaplanacak.

Dağıtım tarifesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, dağıtım şirketlerinin önerileri de dikkate alınarak EPDK tarafından belirlenecek ve dağıtım bölgeleri için ortak belirlenebileceği gibi, her bir dağıtım bölgesi için ayrı ayrı da tespit edilebilecek. EPDK'nın 24 Şubat'a kadar piyasanın görüşüne açık tutacağı yönetmelik taslağına, TBMM gündeminde bulunan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasının ardından son şeklinin verileceği öğrenildi.

Reklam
Reklam