Kayıp uçak esrarında yeni ipucu

Malezya Havayolları'na ait kayıp uçağı bulma çalışmalarında yeni bir ipucunun izi sürülüyor. Uydu resimlerinde görülen iki cismin 12 gün önce radarlardan kaybolan uçağa ait olup olmadığı araştırılıyor.

Malezya Havayolları'na ait kayıp uçağı bulma çalışmalarında yeni bir ipucu gündemde.

Avustralya'nın kamuoyuna duyurduğu uydu resimlerinde görülen iki cismin 8 Mart'ta radarlardan kaybolan uçağa ait olup olmadığı araştırılıyor.

Cisimler, ülkenin güneybatısındaki Perth kentinin 2500 kilometre açığında görüldü.

Bölgeyi tarayan Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD uçaklarına bir Norveç gemisi de katılıyor.

Avustralya, 239 yolcu ve mürettabatıyla kaybolan uçağı bir süredir Hint Okyanusu'nun güneyinde arıyor.

Malezya Ulaştırma Bakanı yeni bulguları "iyi bir ipucu" diye tanımlandı.

Reklam
Reklam

Malezya uçağın kasten rotasından çıkartıldığını söylüyor.

Uçağı bulma çalışmalarında 26 farklı ülke rol alıyor.

Tüm yolcu ve mürettebatın geçmişleri incelense de şu ana dek, terör bağlantısı ya da başka bir potansiyel teoriye dair kanıta rastlanamadı.

Aramalar sırasında daha önce de bazı cisimler uçağın enkazına ait olabileceği düşüncesiyle araştırıldı, ancak bir sonuç alınamadı.

Dört gün önce çekilen uydu fotoğraflarında tespit edilen cisimleri Avustralya Başbakanı Tony Abbot kamuoyuna duyurdu.

Uçaklar ve gemiler bölgeyi tarıyorBölgeyi arayan Avustralya'ya ait Orion tipi uçağa, daha sonra Yeni Zelanda ve ABD uçaklarının da katıldığı duyuruldu.

Norveç bandralı bir ticari gemi de Avustralyalıların çağrısına yanıt vererek bölgedeki arama çatışmalarına katıldı.

Avustralya ve İngiltere Donanmasına ait gemiler de bölgeye doğru harekete geçti.

Uydu fotoğraflarında tespit edilen cisimlerin oldukça büyük olduğu söyleniyor.

Avustralya Sahil Güvenliği'nden John Young, görüntülerdeki en büyük cismin 24 metre genişliğinde olduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

'Elimizdeki en iyi ipucu'Young "Bu bir ipucu, şu an belki de elimizdeki en iyi ipucu. Ama oraya gidip, cisimleri bulmamız, değerlendirmemiz, bunun gerçekten anlamlı olup olmadığını bilmemiz gerek." dedi.

Young bölgedeki görüş mesafesi azlığının arama çalışmalarını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı ve uydu resimlerinin kargo gemilerinden düşmüş olabilecek bir konteyner gibi uçakla ilgisiz bir cisim de olabileceğini söyledi.

Young, "Bu aşamada cisimlerin boyutları ve aynı bölgede birden çok sayıda olmaları, gidip bakmayı anlamlı kılıyor" dedi.

Singapur'da yayımlanan Straight Times gazetesine konuşan eski ABD Federal Sivil Havacılık Kurumu yetkilisi Michael Daniel, "Eğer bulunan cismin uçağın enkazı olduğuna dair kuvvetli şüpheleri varsa, ilk yapacakları şey suya bir deniz radarı indirmek olacaktır. Eğer kara kutu oradaysa, radar sinyalleri algılayacaktır. Ama bunu yapabilmek geminin cisme yakınlığına bağlı" dedİ

**İki olası rotaMalezya Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin bugün düzenlenen basın toplantısında, görüntülerin inandırıcı olduğunu ancak yine de teyit edilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Uzmanlar uçağın kalkışından yedi saat sonra ulaşmış olabileceği olabileceği biri kuzeye, biri de güneye uzanan iki rota belirledi.

Uçakla bağlantı, Güney Çin Denizi üzerinde, Malezya hava sahasından Vietnam hava sahasına geçerken kaybedildi.

Malezyalı yetkililer uçağın daha sonra batıya döndüğünü ve Malezya Ordusu'nun radar kayıtlarına göre bilinen son konumunun Malacca Boğazı olduğunu söyledi. Bu rota, uçağın izlemesi gereken rotanın tam tersi.**