"Kayıt dışı çalışan 10 milyon 655 bin kişi var"

ANKARA (ANKA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TÜİK'in 2006 yılı verilerine göre 10 milyon 655 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını, bu kişilerin kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar YTL sigorta prim geliri elde edebileceğini belirtti.

Çelik, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın kayıt dışı istihdamla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi planlı ve koordineli bir şekilde yönetmek için bakanlık bünyesinde Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Koordinatörlüğü kurulduğunu hatırlattı. Bu kapsamda, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesinin 2006 yılında uygulamaya konulduğunu belirten Çelik, bu projeyle ilgili yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında 3 bin adet kitapçık hazırlanarak dağıtıldığını belirten Çelik, ayrıca yaklaşık 40 bin 840 kişiye, sosyal güvenlik ve sigortalılık bilincinin artırılması yönünde eğitim verildiğini bildirdi.

Projenin icrasının, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile koordinasyon halinde gerçekleştirildiğini belirten Çelik, sendikalar, meslek kuruluşları ve diğer sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon sağlandığını kaydetti.

Çelik, kayıt dışı istihdamın yarattığı gelir kaybına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
"TÜİK'in 2006 Hane Halkı İş Gücü Anketi Nisan Dönemi sonuçlarına göre; SSK'ya kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 861 bin kişi, BAĞ-KUR'a kayıtlı olarak çalışması gereken 3 milyon 757 bin kişi, ücretsiz aile işçisi sayılan 3 milyon 37 bin kişi olmak üzere toplam 10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı çalışmaktadır. Kayıt dışı olarak çalışan bu nüfusun kayıt altına alınması halinde devletin yaklaşık 17 milyar YTL sigorta prim geliri (brüt) elde edilebileceği tahmin edilmektedir" (ANKA)

Reklam
Reklam