Kayıt dışına sıkı takip

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına dönük çalışmalara hız veriyor. Hesap Uzmanlarından sonra Vergi Konseyi de kayıt dışı ekonomiyi araştırmaya hazırlanıyor.

Vergi Konseyi, kayıt dışı ekonomi konusunda çok geniş kapsamlı bir çalışma yapılması kararını aldı. Bu çerçevede incelenecek sektörler için farklı kesimlerden temsilcilerin katılacağı alt komisyonların oluşturulması görüşü benimsendi. Bu komisyonlar, kayıt dışı ekonominin boyutunu sektörler itibariyle ortaya koyacak, ülkemizde kayıt dışılığı arttıran etkenleri belirleyecek ve çözüm önerilerini tek tek sıralayacak.

Reklam
Reklam

2006 yılı içinde tamamlanması planlanan çalışmalar, daha sonra bir rapor halinde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile diğer ilgililere sunulacak.

Bu arada Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, kayıt dışı ekonomi konusunda şu ana kadar pek çok şey söylendiğini, raporlar yazıldığını ancak kayıt dışılığın boyutlarının bir türlü aşağı çekilemediğini söyledi.

Türkiye'de kayıt dışı ekonominin boyutuyla ilgili çok farklı rakamların telafuz edildiğini kaydeden Uysal, Hesap Uzmanları Kurulu'nca gerçekleştirilen çalışmaya göre 2004 yılı itibarıyla kayıt dışı ekonominin yüzde 30.07 olduğu bildirildi.

Bu oranın gelişmiş ülkelerin yanı sıra bazı gelişmekte olan ülkelerden de fazla olduğuna dikkati çeken Uysal, şu bilgileri verdi: "Araştırmalara göre, kayıt dışı ekonominin gayri safi milli hasılaya oranı Japonya, İsviçre, ABD ve Avusturya'da yüzde 8 ile yüzde 10 arasında bulunuyor. Bu oran Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde yüzde 13-23, Yunanistan, İtalya ve İspanya'da yüzde 24-30, Rusya'da da yüzde 20-27 aralığında seyrediyor.

Reklam
Reklam

Gelişmiş ülkelerde yüzde 15 olarak ölçülen kayıt dışılık oranında gelişmekte olan ülkeler ortalaması da yüzde 30 olarak ölçülüyor.

Söz konusu oran, Afrika ülkeleri ile Latin ve Güney Amerika ülkeleri için yüzde 41, Asya ülkeleri için yüzde 26, gelişmiş OECD ülkeleri için de yüzde 16.4 olarak veriliyor."