Kayıt parası tartışması büyüyor

ANKARA (İHA) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, 2004-2005 eğitim-öğretim yılı ders zilinin çalmasına az zaman kala her yıl tartışma konusu olan velilerden alınan kayıt paralarıyla ilgili olarak, "Okullar işletme, veli müşteri değildir" diyerek, yetkilileri uyardı.

Özcan, 9 Ağustos 2004 tarihinde ortaöğretim kurumlarına başlayan kayıtlarla birlikte her eğitim-öğretim döneminin başında rutin hale getirilen 'kayıt parası krizinin' de başlamış olduğunu belirterek,Türk Eğitim-Sen'in bu duruma karşı olduğunu bildirdi. Okulların giderlerini karşılama konusunda muhatabın veliler olmadığını kaydeden Özcan, "Yasalarımızda parasız eğitim güvencesine rağmen kayıt esnasında astronomik rakamlarla karşılaşan veli hiçbir hak iddia edememekte ve parayı ödemek zorunda bırakılmaktadır. Eğitimde özelleştirmenin önünü açan bu uygulama, özel okullarda olduğu gibi ciddi maddi külfetleri beraberinde getirmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Eğitim-öğretim sezonunun başında kesilmeye başlanılan faturaların yıl boyunca devam etmekte ve devlet okulu-parasız eğitim ile özel okul-paralı eğitim ayrımının giderek belirsizleştirdiğine vurgu yapan Özcan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara yapılan 'kayıt parası almayın' şeklindeki sözlü uyarıların da uygulamada kaale alınmadığının altını çizdi. İlköğretime yeni başlayan bir öğrencinin ailesine maliyetinin bir milyarı aştığının göz önünde bulundurulduğunda kayıt parası krizine birilerinin 'dur' demesi gerekmekte olduğunu ifade eden Özcan şunları kaydetti:

"Eğitim sisteminin içinde bulunduğu açmazların önemli bir sebebi eğitime ayrılan bütçenin çok yetersiz olmasıdır. Okullara kayıt esnasında gündeme gelen bu temel sorun giderilemediği müddetçe kayıt parası soygunu devam edecektir. Eğitime bütçeden ayrılan payın düşüklüğü nedeniyle okullara ödenek aktarılamamaktadır. Okul müdürleri okulun temizliği, tamir ve tadilatı, telefonu, elektrik ve su giderlerini karşılayabilmek için çözümü kayıt paralarında bulmaktadır. Bu noktada suçlu olan okul yönetimleri midir, yoksa okullara ödenek vermeyen hükümetler mi".

Reklam
Reklam