Kaymakam Şivgan: Kömür ocağı kapatma yetkim yok sesimizi Ankara'ya duyuralım

Amasya'nın Taşova ilçesinin Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan, kömür madeni çalışmaları yüzünden evlerinin yıkılma tehlikesi geçirdiğini...

Amasya'nın Taşova ilçesinin Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan, kömür madeni çalışmaları yüzünden evlerinin yıkılma tehlikesi geçirdiğini göz yaşları içinde anlatan köylülere, "Yasa buranın üretim yapma izni verme yetkisini Arkara'da bir genel müdürlüğe vermiş. Çalışmaları durdurmaya yetkim yok, kamuoyu oluşturarak sesimizi Ankara'ya duyuralım." dedi.
İlçeye bağlı Gökpınar köyü sakinlerinin hayatı, kömür madeni çalışmaları yüzünden kabusa döndü. Köyün yaklaşık 400 metre aşağısında 2 ay önce 'açık ocak sistemi' ile özel bir şirket tarafından işletilen kömür madeni çalışmaları toprak zeminde 3 metre derinliğinde çatlaklar oluşturdu. Heyelan korkusuyla birlikte, hayvanların telef olmasından korkan köylüler, olay yerine gelen İlçe Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan'a dertlerini anlattı.
Köylülerin heyelan olur gerekçesiyle geceleri yatmaktan korktuklarını göz yaşları içinde anlatması Kaymakam Şivgan'ın duygulandırdı.
'Size devlet sözü veriyorum, sorununuzu çözeceğiz. Sizlerin sahibi benim' şeklinde ağlayan köylü kadınları sakinleştirmeye çalışan Kaymakam Şivgan, "En kısa zamanda buranın durdurulmasına çalışacağız. Zaten Ankara'da Maden Arama Tetkik diye bir kurum var. Buranın ruhsatını veren bir kurum. Pazartesi, Salı veya Çarşamba günü bir ekip gönderecekler. O ekip zaten bu sıkıntılı durumu görecektir, siz de sıkıntınızı aktarın."dedi. Yaşlı bir köylü kadının sürekli ağlaması üzerine Kaymakam Şivgan sarılarak teselli etmeye çalıştı.
Köylülere nasihatta bulunan Kaymakam Şivgan, 'Muhtar köyü sattın, Kaymakam gelmedin Allah belanı versin' diyerek sitemde bulunma yerine sabırla bundan sonra ki sürecin takip etmelerini istedi.
Köylülerin iş makinelerinin sürekli çalışmasından dolayı toprak zemindeki çatlakların her geçen gün artığını belirtmeleri üzerine Kaymakam Şıvgan şunları söyledi; "Sayın Valinin, afet müdürünün, ilçe kaymakamının buranın üretimini durdurma yetkisi yok. Bunu yasa Ankara'daki bir genel müdürlüğü vermiş. Şimdi biz ne yapacağız, kamuoyu oluşturacağız. Ve sesimizi Ankara'ya duyuracağız." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz