Kaymakamdan Başbakanlığa dava...

Yenişehir eski Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Mersin’den Bursa’ya atanmasının ’keyfi’ olduğunu belirterek, atamayı yargıya taşıdı.

Yenişehir eski Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Mersin’den Bursa’ya atanmasının ’keyfi’ olduğunu belirterek, atamayı yargıya taşıdı.

Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak, Başbakanlığa dava açan Yenişehir eski Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal tayiniyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı. Böylece mevcut Kaymakam Mehmet Mızrak, 3 ay görev yaptığı Mersin Yenişehir Kaymakamlığı’ndan Aksaray Vali Yardımcılığına atandı. Ancak aradan geçen sürede Eyüp Sabri Kartal, Mersin’deki görevine başlamazken; şu anda Yenişehir Kaymakamlığı’na Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu’nun vekalet ettiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

BAŞBAKANLIĞA DAVA AÇAN İLK KAYMAKAM

Mersin’de Başbakanlığa dava açan ilk kaymakam olan Eyüp Sabri Kartal, dava dilekçesinde beş yıllık görev süresi dolmadan yapılan yer değiştirmenin hukuka aykırı olduğunu belirterek, bakmakla yükümlü olduğu annesi ve çocuklarının fiziksel ve ruhsal açıdan mağdur olduklarını vurguladı. Kaymakam Kartal, Mersin’deki görev süresi boyunca aldığı ödül ve takdirnamelere de dava dilekçesinde yer vererek, "Yıllara sari olarak başlattığımız ve uygulanmasında başarılı sonuçlar aldığımız ve halen devam etmekte olan pek çok proje ve uygulamalarımız mevcuttur. Dava konusu yer değiştirme işlemi ile bu başarılara sekte vurulacak, uygulamalar yarım kalacaktır" dedi.

YENİŞEHİR KAYMAKAMSIZ KALDI

Yenişehir eski Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, geçtiğimiz yıl Mersin’deki görevinden Bursa Vali Yardımcılığına atanmıştı. Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak, Başbakanlığa dava açan Kartal, tayiniyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldı. Böylece mevcut Kaymakam Mehmet Mızrak, 3 ay görev yaptığı Mersin Yenişehir Kaymakamlığı’ndan Aksaray Vali Yardımcılığına atandı. Aradan aylar geçti, ancak Eyüp Sabri Kartal, Mersin’deki görevine hala başlamadı. Şu anda Yenişehir Kaymakamlığı’na Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu vekalet ediyor.

Reklam
Reklam

İLGİNÇ GEREKÇELER

Mersin’de Başbakanlığa dava açan ilk kaymakam olan Eyüp Sabri Kartal, dava dilekçesinde ilginç gerekçeler sıraladı.Buna göre 5 (beş) yıllık görev süresi dolmadan yapılan bu yer değiştirmenin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Kartal, bakmakla yükümlü olduğu annesinin "Alzheimer tipi Demans hastalığının 6. ve son evresinde" olduğunu kaydetti. Kartal dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: "Bakımı oldukça zor olan ve günün 24 saati bakım ve ilgi gerektiren bu hastalık için yer değişikliği önemli sıkıntılar doğurmaktadır. Bu hastalık sebebiyle özel fiziksel mekanlar hazırlanmakta, aynı il içinde dahi ev değiştirme imkanı bulunmamaktadır.Yine bakmakla yükümlü olduğum 4 oğlumun 4 ü’de 12 yaş altı ve eğitim çağında olup, zeka gelişimleri itibariyle özel eğitime ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu yer değiştirme işleminin çocuklarımın da fiziksel ve ruhsal gelişimine olumsuz etkisi olacaktır.Mülki İdare Amirleri Atama Değerlendirme ve Yer Değiştirme Yönetmeliği süresinden önce yer değiştirme için gerekli şartları belirlemiştir. Süresinden önce yer değiştirilmesi için yönetmelikte sayılan şartlardan hiç biri oluşmamıştır."

Reklam
Reklam

06.05.2010 tarihleri arasında Mülkiye Müfettişi Adil Kır tarafından yapılan teftişte Kaymakamlığın bütün birimleri itibariyle çalışmaları değerlendirilmiş ve teftiş raporunun pek çok bölümünde “başarılı çalışmalar nedeniyle takdir ve ödül teklifleri” getirilmiş olduğunu dile getiren Kaymakam Kartal dava dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Yine İl Valisi tarafından çalışmalarımızın pek çoğu yazılı ve sözlü olarak örnek gösterilmiş, diğer Mülki İdarelerin de benzer çalışmalar yapması istenmiştir. (Mersin’deki kaymakam arkdaşların ifadelerine baş vurulabilir.)Yıllara sari olarak başlattığımız ve uygulanmasında başarılı sonuçlar aldığımız ve halen devam etmekte olan pek çok proje ve uygulamalarımız mevcuttur. Dava konusu yer değiştirme işlemi ile bu başarılara sekte vurulacak, uygulamalar yarım kalacaktır. Bu çalışmalara örnek olarak: İlçemizde Okul Öncesi eğitim rakamları % 30 lar seviyesinde iken yapılan çalışmalar ile % 100 lere ulaştırılmıştır. Tüm eğitim kurumlarında sportif faaliyetler desteklenerek öğrencilerin başarı seviyeleri arttırılmıştır. DynEd dil eğitim sistemi uygulaması ile İlköğretimde yabancı dil bilgi düzeyi üniversite seviyesine çıkartılmıştır. Yabancı dil ve spor çalışmaları ile 2013 Akdeniz Oyunları için de hazırlıklar yapılmış, Mersin İlinin sportif ve kültürel zenginliği arttırılmıştır. Yine Eğitim sektöründe yapılan çalışmalar ile SBS de dereceye giren 100 öğrenciden 41’ i İlçemizden çıkmıştır. Tüm köy okullarındaki dersliklerde akıllı tahta kullanımına geçilerek, köy okullarımızın özel okul seviyesine çıkartılması çalışmaları yapılmış ve devam etmektedir.(Müfettiş raporuna bakılabilir.)Yönetim alanında yapılan yenilikler ve uygulamalar ile yılın idarecisi ödülüne teklif edilmiş bulunmaktayım. Örneğin; TSHH, SYDV ve benzeri çalışmalarda kullanılan yöntem, Kamu kaynağının etkin, verimli ve hedefe dönük olarak kullanılması anlamında Türkiye’de ilk ve tek çalışma örnekleridir.

Reklam
Reklam

Yukarıda açıklanan nedenlerle İçişleri Bakanlığının dava konusu işleminin hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Keyfi olarak alınmış bir karardır. Bu karar ile şahsım ve bakmakla yükümlü olduğum kişiler mağdur edilmektedir.Bu nedenlerle İçişleri Bakanlığının 29.08.2011 gün ve 2011/646 Sayılı idari işlemlerinin, yürütmenin durdurulması ve anılan idari işlemin iptali‘ ne karar verilmesi için davayı açmak zarureti hasıl olmuştur"

NEDEN HALA GELMEDİ?

Eyüp Sabri Kartal’ın Mersin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurarak, Başbakanlığa dava açmasının ardından yürütmeyi durdurma kararı çıktı ve mevcut Kaymakam Mehmet Mızrak, 3 ay görev yaptığı Mersin Yenişehir Kaymakamlığı’ndan Aksaray Vali Yardımcılığına atandı.Ancak aradan geçen sürede Yenişehir Kaymakamlığı koltuğu boş kaldı ve şu anda Yenişehir Kaymakamlığı’na Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu’nun vekalet ettiği kaydedildi.(Meltem Ahatoğlu’nun özel haberi)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: