"Kaynak israfı önlenecek"

BURSA (İHA) - Bursa İl Sağlık Müdürü Hüseyin Hüsnü Serdar, sağlık hizmetlerinin tek çatı altında toplanması ile, yıllık 15 milyar dolarlık kaynak israfının önlenebileceğini söyledi.

Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın sağlık hizmetlerini ayrı ayrı yürütmelerinden sürekli olarak yakındıklarını anlatan Sağlık Müdürü Hüseyin Hüsnü Serdar, 3 Kasım seçimlerinden sonra bakanlıkların yeni yapılanma içine girdiklerini belirtti. Serdar, "Kaynak israfının önemli noktalarından birinin bu konu olduğunu söylüyoruz. Ayrıca hastanelerin ve sağlık kurumlarının çok aşırı halde ayrı ayrı olmasının daha fazla sürdürülemeyeceğine dikkat çektik. Türkiye'de bu kurumların birleşmesinden dolayı önemli bir kaynak israfı önlenecektir. Posta kurumunun hastanecilik yaptığı bir ortamda, demiryollarının sağlık işletmeciliği yaptığı bir ortamda, etkin sağlık hizmetlerinin verildiği düşünülemez" dedi.

Reklam
Reklam

SSK'nın da, Demiryolu Hastanesi'nin de, belediyelerin elinde bulunan istasyonların da devletin kurumu olduğunu söyleyen Sağlık Müdürü Serdar, "Sağlık kurumlarının tek başlı hale getirilmesi ile önümüzdeki günlerde personel açısından, fiziki imkanlar açısından bir bütünlük içinde çok daha iyi hizmetler verilecektir. Mustafakemalpaşa'da 200 yataklı, tomografisi olan bir hastanemiz var. Doluluk oranı yüzde 55-60'lar. Şu anda ek binası yapılıyor. 30 civarında uzman hekimi var. 200 üzerinde personeli olan bir hastanemizin olduğu bir ilçede bir de SSK Hastanesi yapılıyor. Bugün bir hastanenin maliyeti 10-15 trilyon lira. Karacabey'de de aynı şekilde 100 yataklı bir hastane, diyalizi, görüntüleme merkezi, laboratuvarları ile mükemmel çalışıyor. Yatak doluluk oranı gene yüzde 55-60'larda. Aynı yerde bir SSK Hastanesi daha yapılıyor. Bu kaynak israfı değil de nedir? Sağlık alanında tek başlı bir idare olsaydı, bu yapılacak hastanelere hiç ihtiyaç yoktu. Önümüzdeki günlerde bu olumlu gelişmelerin tamamlanmasından da en çok yararlanacak olan vatandaşlarımız olacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Bursa İl Sağlık Müdürü Serdar, sağlık ocakları, dispanser ve ana-çocuk sağlığı aile planlaması başhekimleri ile yaptığı toplantıda, sağlık kurumlarına başvuran vatandaşların yeterli bilgi edinemedikleri için bürokratik engellere takıldığını hatırlatarak tavsiyelerde bulundu. Sağlık ocaklarının okullarda sağlık taramalarına devam etmesini isteyen Serdar, hekimlere de ilginç bir tavsiyede bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Basit hastalıkların üzerine atom bombası atmayalım. Hastalıklara karşı en uygun ve ucuz ilaçlar kullanarak tedavi cihetine gidelim."