Kayseri Barosu’ndan HSYK’nın Açıklamasına Tepki

Kayseri Barosu, yaptığı yazılı açıklama ile Eskişehir Adliyesi'nde hakim ile avukat arasında 'ayağa kalkma' tartışmasının...

Kayseri Barosu, yaptığı yazılı açıklama ile Eskişehir Adliyesi'nde hakim ile avukat arasında 'ayağa kalkma' tartışmasının ardından Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Baro Başkanlığı, “Savunmanın onurunu en yüksekten yaşayan biz avukatlar kimseye; ne el pençe divan duracak ne de yaşanacak bu tür olaylarda geri adım atmayacağız. Herkes yargının tüm ayaklarını eşit kabul edene kadar tüm kurumlarla her zeminde mücadele etmek bizim asli görevimizdir.” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, HSYK'ya çağrıda bulunan Baro Başkanlığı, şu görüşlere yer verdi: “Unutulmamalıdır ki; kendisine saygı ve nezaket gösterilmesini isteyen her kişi ve kurum, karşısındakilere aynı saygı ve nezaketi göstermek zorundadır. Elbette ki kurumlar kendi üyelerinin hak ve hukukunu korumakla yükümlüdür. Ancak bunu yaparken tek taraflı ve diyaloga kapalı bir tarz, sadece tarafları daha keskin hale getirmekten öte bir fayda vermeyecektir. Öncelikle belirtmek isteriz ki; avukatlar olarak nerede, nasıl, kime karşı saygı göstereceğini en iyi bilen meslek mensuplarıyız. Ancak meslektaşlarımıza karşı bazılarının içine sinmese de hem tüm toplumda hem de yargının diğer tüm ayaklarında aynı saygıyı göstermek yükümlülüğü vardır. HSYK demokratik bir yapı kazanmış görünmektedir. Hakim ve savcıların oyu ile göreve gelen bir Kurul, yeniden seçilmek adına ihtiyaç duyacağı üyeleri için 'avukatları kolayca harcamayı' göze almış olabilir mi? Tüm bu hesaplar eğer avukatlar üzerinden 'tribüne oynamak' amaçlı yapılmışsa asıl kınanacak ve utanılacak husus bu olacaktır.”

Reklam
Reklam

Ortada bir sorun olduğu belirlenmişken, kurulun konuyu acilen yeniden ele almasını isteyen Baro, “Kafa karışıklığı giderilmelidir. Yasal mevzuat son derece açık olmasına rağmen, anlaşılamamış olduğu varsayılarak, tüm mahkemelere bir duyuru ile duruşma sırasında tarafların sorumluluklarını ve mahkemelerin nasıl bir beklenti içinde olmaları gerektiğini bildirmelidir. Yargının bu kadar sorunu dururken, oturma düzenini acilen sayın mahkemelerin gündeminden çıkaracak tedbirleri almalıdır. Varsın davalar yıllarca sürsün, vatandaş mahkeme kapılarında sürünsün, hukuka ve yargıya olan güven azalsın, ama mutlaka ve mutlaka hazır ola geçilsin, düğmeler iliklensin. Asıl vahim olan ise şekli kutsamak ve asli işimizi, sorumluluklarımızı gözden kaçırmaktır.” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: