Kayseri Ramazan imsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Kayseri imsak vakti, iftar saati

Ramazan geldi artık ki Kayseri'de bu sabaha karşı ilk sahura kalkıldı ve ilk oruç tutuluyor. 2017 yılında Ramazan oldukça sıcak bir zamana denk geliyor. Sahur ve iftarda dikkatli beslemek gerekiyor. Peki Kayseri'de iftara ne kadar kaldı? İşte 2017 Ramazan imsakiyesi, iftar, imsak ve sahur vakitleri... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Kayseri, Türkiye ve tüm İslam aleminin ramazan ayı mübarek olsun. Sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile Ramazan, ibadet ve tefekkür ayıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sonraki oruca hazırlanacaklar. Bu gece sahura kalkan Kayseri, Ramazan'ın ilk orucunu tutmaya başladılar. Bu akşam yapacakları ilk iftarın hazırlıkları için iftar vakti saat kaçta öğrenmek istiyorlar. Peki Kayseri'de iftara ne kadar kaldı? İşte Kayseri 2017 Ramazan imsakiyesi...

KAYSERİ ve İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

Reklam
Reklam

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

Reklam
Reklam

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA KAYSERİ'NİN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Türkiye’nin dört bir köşesinde her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Kayseri'de de sahur ve iftar sofralarını mantı, pastırma, sucuk, sucukiçi, çemen, fırın ağzı, Kayseri ketesi, pehli, yağlama, kabak çiçeği dolması, nevzine tatlısı gibi yöresel lezzetler süsleyecek. Siz de aşağıdaki tarif ele Ramazan sofranız için bu lezzetlerden birini deneyebilirsiniz.

Reklam
Reklam

NEVZİNE TATLISI TARİFİ

Malzemeler:

1 su bardağı süt
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
100 gram tereyağı
2 yemek kaşığı tahin
2 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı sirke
Aldığı kadar un (17-18 yemek kaşığı kadar)
1 su bardağı ceviz

Şerbeti için:

3 su bardağı su
1 su bardağı pekmez
2 su bardağı toz şeker

Yapılışı:

1 su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta ve 100 gram tereyağını karıştırma kabına döküp iyice karıştırın. Kabartma tozu, tahin ve sirkeyi de ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tüm karışıma aldığı kadar un ekleyerek, yumuşak kıvamda orta sertlikte bir hamur olana kadar iyice yoğurun. Hamur kıvamını alınca 1 su bardağı cevizi de ekleyerek elinizle iyice yoğurmaya devam edin. Fırın tepsisine hamuru koyarak elinizle iyice bastırıp tepsinin her yerine gelecek şekilde yayın. Fırınlanmadan önce mutlaka hamurunuzu bıçak yardımıyla istediğiniz ölçülerde dilimleyin. Sonra fırına sürün ve kızarana kadar yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Hamur fırında pişerken şerbeti hazırlamaya başlayın. 3 su bardağı su ile 2 su bardağı şekeri ocakta karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca içine pekmezi de ilave edin ve 5 dakika daha kaynatıp altını kapatın ve soğumaya bırakın. Hamur pişince fırından çıkartın ve hamuru da soğumaya bırakın. En son soğuyan şerbeti soğuyan hamura dökerek şerbeti iyice çekmesini bekleyin. Şerbetini çeken tatlı servise hazır olunca üzerine tahin gezdirerek ve ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Reklam
Reklam

CAMİLER RAMAZANDA BİR BAŞKA

Ramazan ayında camilerde bir başka hareketlilik olur. Kayseri ve tüm illerde Camiler Ramazan ve teravih namazı için bir elden geçer, temizlenir; Ramazan etkinlikleri hazırlanıyor. Siz de bu Ramazan'da Kayseri'nin bir tarihi camisini ziyaret edebilirsiniz.

Ulu Cami (Cami-i Kebir): Kayseri il merkezinde Camii kebir Mahallesi'nde, Kapalı Çarşı'nın hemen yanında yer alan Ulu Cami, eski kayıtlarda Sultan Camisi olarak geçmektedir. Camiyi Kayseri'yi başkent yapan Danişmendlilerin üçüncü hükümdarı Melik Mehmet Gazi 1134-1143 yıllarında yaptırmıştır.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.
eravih namazının vakti yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen süredir; vitirden sonra kılınması caiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.

Reklam
Reklam

Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez.
Teravih namazı başladıktan sonra camiye gelen kimse önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Çünkü teravih yatsı namazına tâbidir ve ondan önce kılınmaz.

TERAVİ NAMAZI KAÇ REKATTİR?

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Ramazan ayında günlük rutinimizden çıkarız. Oruç tutarken her zamanki alışkanlıklarımızı sürdüremeyiz. Normal bir zamanda sorun olmayacak şeyler oruç için sakıncalı olabilir. İşte orucu bozabilecek durumlarla ilgili detaylar...

Burun damlası orucu bozar mı?
Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmaza (guslederken ağzı su ile çalkalamada) olduğu gibi affedilen miktar kapsamında değerlendirilebilir (Din İşleri Yüksek Kurulu 22. 09. 2005 Tarihli Karar).

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: