Kayseri'de fabrika seferberliği

KAYSERİ (İHA) - Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) genişleme alanında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Temmuz 2003 tarihinde temeli atılan 139 fabrikanın inşaat faaliyeti sürerken, çatı kapatma seviyesine gelen tesis sayısı 40'a, prefabrik kuran fabrika sayısı 60'a ulaştı.

Kayseri 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, genişleme alanında tahsis edilen arsa sayısının 210'u geçtiğini belirterek, "Bu sayı her geçen gün artıyor. Bu da bizim olağanüstü çalışma arzumuzu kamçılıyor. OSB yönetimi olarak, bu kadar yatırım düşünüleceğini tahmin bile edemezdik" dedi.

Reklam
Reklam

Çatı kapatma seviyesine gelen fabrika sayısını 40, prefabrik yapan fabrika sayısını da 60 olarak açıklayan Hasyüncü, "60 günde 60 fabrikanın prefabriki yükseldi. Kayseri'de her gün bir fabrika yapıyoruz" diye konuştu.

Hasyüncü, sanayicilere her türlü desteği verdiklerini ve inşaatları süren fabrikaların su ve elektrik bedellerini kendilerinin karşıladığını da ifade ederek, "Gözüken şu ki, genişleme alanında 2005 yılı itibari ile ya da bu yıl sonu itibari ile kısmi üretime geçmeyi planlayan sanayiciler var. Biz de OSB yönetimi olarak, buradaki fabrikaların 2 yıl içinde üretime geçmesi için her türlü taleplerini karşılamaya hazırız. İki yıl içinde genişleme alanının alt yapı işi de tamamen bitecek" dedi.

SANAYİCİYE DOĞRU ADRES 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, kendisine yönelik eleştiriler konusunda konuşmaktan kaçınarak, "1. Organize, İncesu, Mimarsinan ve Başakpınar organize sanayiine 7-8 yıl içerisinde taş üzerine taş konulmadı. Biz 139 fabrikanın temelini attık. Siz sanayiciye doğru adresi gösterdiğinizde, sanayici o adrese yatırımı yapar. Dolayısıyla ben kişisel tartışmaya girmek istemiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Genişleme bölgesinde kurulan fabrikaların zeminleri konusunda da çok şey söylendiğine dikkat çeken Hasyüncü, "Zemin problemine kişiler değil, jeoloji mühendisleri karar verir" dedi.

Hasyüncü, yine ilk defa, tahsisine karar verdikleri 300 parselin jeoloji etüdünü yaptırdıklarını ve bunun için sanayicilerden hiç ücret almadıklarını anlatarak, "Mevcut Organize Sanayi Bölgemiz ile bitişik olan genişleme alanına daha önceleri kaçak fabrikalar yapılıyordu, fakat bunların hiçbir zaman zemin etüdlerine bakılmadı. Biz nazım imar planına göre fabrikalar yapıyoruz, zemin etüdleri tartışma konusu oluyor: Buna anlam veremiyoruz. Biz kişisel kaygı ve endişe içerisinde hiçbir zaman olmadık, olma niyetinde de değiliz" dedi.

'KURUMLARA BASKI YAPMADIK' Organize Sanayi kurulması için 26 kurumun onayı gerektiğini ve bunun için de 11 Aralık 2003 tarihinde başvuru yaptıklarını bildiren Hasyüncü, "Biz bu 26 kurumun onayını aldık. Bu onay için ise tek başına hükümetin avantajını kullandık, fakat hiçbir zaman kurumlara baskı yapmadık" diye konuştu.
1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, 6 ay sonra arsa tahsisinde bulunup yönetimi aldatmaya yönelik girişimlerde bulunan sanayicilere önce yazılı ihtar vereceklerini, tavırlarını sürdürmeleri halinde ise arsa tahsislerini iptal edeceklerini belirterek, "Taahhüt süresi olan 2 yıl içerisinde, aldatmaya yönelik harekette bulunan sanayici sayısı 3 de olsa, 5 de olsa bunu yapacağız" dedi.

Reklam
Reklam

31 Temmuz 2003 tarihinde atılan fabrika temellerinin 'Guinness Rekorlar Kitabı'na girmesi yolunda henüz kendilerine bir cevap gelmediğini de vurgulayan Hasyüncü, "Bu bizim için bir amaç değil, araçtı. Bunu da en iyi şekilde kullandık" diye konuştu.
Bu arada, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Çapar ise genişleme bölgesi zemininin yumuşak olduğunu, eski sazlık bölgede yapılacak zemin çalışmalarıyla maliyetin artacağını öne sürerek, "Buradaki arsalar pahalı satıldı. Arsalar taahhüt eden şirketlere verildi ve temel atmak isteyenlere öncelik tanındı. Bir çok iş adamı orada henüz ne yapacağına bile karar vermedi ama temel atıldı. Sanayi Bölgesi'nin genişleme alanına izin çıkmadan açılışlar gündeme gelirken, hükümete, '139 fabrikanın temeli atılacak, yatırımcılardan büyük rağbet var' denerek bu alana onay alındı" dedi.