İSTANBUL(ANKA)-Kaz Dağı'ndaki altın arama faaliyetleri sonrasında yapılan tartışmaların bütün madencilerin işlerini olumsuz etkilediğini ve sektöre zarar verdiğini ifade eden sektör temsilcileri, sektörün, siyanürlü altın çıkarma tartışmalarına kurban edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği eski Başkanı Ali Kahyaoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Kaz Dağları'ndaki altın arama faaliyetleri sonrasında tüm madencileri inciten tavırlar sergilendiğini söyledi. Köylülerin dağlarda ocaklara madencileri sokmamak için yabani hayvan bekler gibi silahlarıyla nöbet beklediğini ifade eden Kahyaoğlu, "Biz anarşist miyiz, bize karşı nöbet tutuyorlar. Kullanılacak siyanürün sağlık açısından ne kadar zararı var bilmiyorum ama Kaz Dağları'ndaki altın çıkarılabilir veya başka bir yerde de çıkarılabilir ama bu olaydan dolayı bize tavır alındı. Kaz Dağları'yla ilgili yapılan tartışmalar, bizim gibi madencilere zarar veriyor. Buna yönelik çıkan haberleri okuyan köylüler ve valiler bizi istemiyorlar" dedi. Kaz Dağları'yla ilgili sıkıntılarının bulunmadığını, oradan altın çıkarılmayabileceğini ancak bu durumun kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Kahyaoğlu, "Şu anda katledilen ormanlar değil sektör. Haberler tsunami dalgası gibi her yere yayılıyor ve köylü vatandaşlar, muhtarlar bize tavır alıyor" diye konuştu. Kahyaoğlu, çevrecilerin sadece bu konulara değil, tarımda kullanılan kimyasallar için de duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.
-"GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK"-
Kahyaoğlu, Antalya Manavgat'ta ocak işletmesi için 5 aydan bu yana izin alamadığını vurgulayarak, madencilerin bu süreçte "günah keçici" ilan edildiğini söyledi. Türkiye'deki 81 ilin valisinin 75'inin köylülerden yana olduğunu dile getiren Kahyaoğlu, "İzinler askıya alınıyor, Seçimlerden evvel yukarıdan (köylülerle iyi geçin) diye talep geldi. Bir oy için vatandaşlarınızı ayırıyorsunuz" dedi.
Maden ocağı açarken, kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi zorunluluğu getiren yasanın bulunduğunu ifade eden Ali Kahyaoğlu, madencilerin eskisi gibi dinamit kullanmadığını, su kullanarak, elmas testerelerle kesme işini yaptıklarını ve çevreye daha az zarar verdiklerini söyledi. Kendi maden ocağında kestikleri ağacın yerine zeytin ağacı, kiraz ve çilek gibi meyveler diktiğini söyleyen Kahyaoğlu, kendi ocağında 30-40 zeytin ağacı bulunduğunu ifade etti. Ormanların değil, madenciliğin katledildiğini belirten Kahyaoğlu, "Bıçak kemiğe dayandı. Madencilere Türkiye'deki herkesin ihtiyacı var. Sektör olarak kendimizi iyi tanıtamıyoruz. Kendimizi anlatamamaya devam etmemiz haline madencilik sektörü biter. Bu sektör eksiklikleri ve hatalarına rağmen Türkiye için gerekli olan bir sektördür" diye konuştu.
-"SOSYAL HAYAT GETİRİYORUZ"-
Ocak kuran madencilerin, bulundukları köye elektrik, su, yol yaptığını, hatta köyün minaresinin bile inşaatını gerçekleştirdiklerini anlatan Kahyaoğlu, tüm ocakların köylülerin beklentilerine yanıt verdiğini, oraya sosyal hayat getirdiklerini söyledi. "Altın yumurtlayan sektör" olarak nitelendirdiği madenciliği, yargısız infazlarla katledilmemesi gerektiğini söyleyen Ali Kahyaoğlu, madenciliğe karşı olan çevre örgütlerinin kendileriyle bir araya gelerek, bu işi nasıl yaptıklarını görebileceklerini de ifade etti.
-AMERİKA'YA İHRACAT DÜŞÜYOR-
Sektörün geçen sene 2 milyar 80 milyon dolar ihracat yaptığını, bu yılın da 2 milyar 500 milyon dolar ihracatla kapatılacağını söyleyen Kahyaoğlu, sektörün ABD'ye yaptığı ihracatta önemli ölçüde düşüş yaşandığına dikkat çekerek, Amerika'ya yapılan doğaltaş ihracatının 2006'da 20.54 arttığını, 2007 eylül ayı itibariyle de artışın sadece yüzde 2.26 olduğunu, maden ihracatında da benzer tablonun yaşandığını kaydetti. Sektörün olması gereken yerde bulunmadığını söyleyen Kahyaoğlu, Amerika'ya yapılan ihracatta yüzde 40'lık düşüşün yıllık ihracatı yüzde 16 azaltacağını ifade etti. Kahyaoğlu, doğaltaşın artık Amerika'da mimarlık projelerinin içine girmesi için çalışmalar yapılmasının gerektiğini kaydetti.
Kahyaoğlu, madenci örgütlerinin gazetelere verdiği tam sayfa ilanı da eleştirdi.
-"APO'YU ASAMAYAN DEVLET BİZİ ASIYOR"
Kahyaoğlu, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün Çevre Bakanlığı'na bağlanacağına yönelik bir duyum aldıklarını dile getirirken, "Eğer müdürlük bakanlığa bağlanırsa Türkiye'de ‘maden' diye bir şey kalmaz. Apo'yu asamayan devlet, bu çalışmayla bizi asıyor" dedi.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği eski Başkanı da olan Ali Kahyaoğlu, Nisan ayında yapılacak seçimlerde yeniden başkanlığa aday olacağını açıkladı. (ANKA)