Kaza yapanın parası devletten

Torba Yasa, trafik kazaları ile ilgili de değişiklikler getiriyor.

Bundan böyle kaza geçirenlerin sosyal güvencesi olsun olmasın, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanacak.

Ülkemizde her yıl yüzlerce kişinin yaralandığı, hayatını kaybettiği trafik kazalarında tam bir sağlık karmaşası yaşanıyordu. Bir vatandaşın sosyal güvencesi olsa bile, trafik kazası sonrası hastaneye kaldırıldığında yapılacak sağlık yardımlarında bazı sıkıntılar söz konusu oluyordu. Karayolları Trafik Kanunu'nun 8.Maddesi gereği, trafik kazaları sonrası sağlık kurumlarına getirilen yaralılara gerekli müdahalenin yapılacağı, ancak sağlık giderlerinin ilgili sigorta şirketinden tahsil edileceği hükmü yer alıyordu.

Reklam
Reklam

HASTANEDE İKİNCİ ŞOK!
Hal böyle olunca, memur, işçi veya bağımsız çalışan olarak sigortalı olduğu halde, trafik kazası geçirenler sosyal güvencesinden yararlanamıyordu. Özel sigorta şirketi ile hastane arasındaki prosedür de zaman aldığından, bu durum kaza geçiren vatandaş için hastanede ikinci bir şok etkisi yapıyordu. Torba Yasa ile birlikte bu sorunların tamamı ortadan kaldırıldı. Vatandaşlar trafik kazası sonrası sağlık kurumlarına getirildiğinde, her türlü sağlık yardımını alacak.

Sosyal güvencesi olsun veya olmasın, sağlık giderlerinin tamamı SGK tarafından karşılanacak. SGK, yapmış olduğu giderleri, bilahare ilgili özel sigorta şirketinden tahsil edecek. Böylece vatandaş, bir yandan can derdindeyken, bir yandan da gereksiz prosedürlerle uğraşmak zorunda kalmayacak.

YEŞİL KART ASKIYA ALINDI
YENİ uygulama ile birlikte sigortalı işe başlayanların Yeşil Kart'ları askıya alınıyor. Sigorta hakkı sona erdiğinde, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Yeşil Kart sahipliği devam edecek.

Reklam
Reklam

ANNEYE BAKMA İZNİ
KAMUDA sürekli işçi kadrosunda çalışan işçiler, hasta eş, çocuk, kardeş, anne ve babası için 6 ay ücretsiz izin kullanabilecek. Trafik kazası ya da önemli bir hastalık gibi durumlarda da bu haktan yararlanabilecek. Bu süre 6 ay daha uzatılabilecek.

ÖĞRENCİLERE SAĞLIK SİGORTASI
TORBA Yasa ile birlikte; stajyer, üniversitelerde kısmi zamanlı çalışan öğrenciler, yabancı uyruklu öğrenciler, İŞKUR'un açtığı meslek edinme kurslarına katılanlar genel sağlık sigortası kapsamına alındı.

SOSYAL HAKLAR İYİLEŞTİRİLDİ
TORBA Yasa ile kamu çalışanlarının sosyal haklarında önemli iyileştirmeler sağlandı...

Memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımları kesilmeyecek.

Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak.

Siyasi görüşleri sonucu 'fişleme' de tarihe karıştı.

Başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek, teşvik edici hale getirilecek. 8300 bini aşkın sözleşmeli memura aile yardımından yararlanma hakkı getirildi.

Reklam
Reklam

Kadın memura 16 haftalık doğum izni hakkı tanındı.

Çoğul gebelikte buna 2 hafta daha eklenecek.

Süt izni süresi artırıldı.

3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur, 24 aya kadar aylıksız izin kullanabilecek.