Kazada ölen gencin böbrekleri, öğretmen ve hemşireyi hayata bağladı

Kilis’te geçirdiği trafik kazası sonucu tedavi gördüğü Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 27 yaşındaki bir...

Kilis’te geçirdiği trafik kazası sonucu tedavi gördüğü Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 27 yaşındaki bir hastanın böbrekleri, iki hastaya umut oldu. Gencin, böbrekleri Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde, bir öğretmen ve hemşireyi yeniden hayata bağladı.
Gerçekleştirilen nakillerle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Necmettin Güvence, oldukça mutlu bir gün yaşadığını söyledi.
Güvence, “Kilis Devlet Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen genç bir kardeşimizin organlarını ailesi bağışladı. Böbrekler, birisi öğretmen, diğeri de 14 yıllık böbrek hastası olan sağlık çalışanı hemşire arkadaşımıza uygun geldi. Bir öğretmenimize, ayrıca meslektaşım olan bir sağlık çalışanına bu böbreğin uygun olması beni son derece mutlu etmiştir. Bu mutluluğumu da sizlerle paylaşmak istedim.” ifadelerini kullandı.
Başhekim Dr. Yusuf Ziya Yıldırım da Organ Nakli Merkezi kurulduktan sonraki 6 ay içerisinde 22 böbrek nakli gerçekleştirdiklerini belirtti.
Yıldırım, “Bu nakillerin 12 tanesi yani yüzde 55 oranında kadavradan gerçekleştirilmiş olması tabi büyük bir başarı olarak değerlendiriyoruz. Ülkemizde kadavra konusunda bir miktar daha kamuoyunda sağlık bilincinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla organ nakli ve organ naklinin bağışı konusunda yeterli çalışmaların halen sürdürülür durumda olması gerektiği kanaatindeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

ÖĞRENCİLERİME, VELİLERİME ORGAN NAKLİNİN ÖNEMİNİ ANLATACAĞIM
Böbrek nakli gerçekleştirilen hastalardan, öğretmen Hasan Yıldırım, nakil sonrasında büyük mutluluk yaşadı. 4 yaşında böbreklerinde taş olduğu belirlenen 25 yıl ilaçlı tedavi gören ancak 2005 yılında iki böbreği de iflas eden Yıldırım, 6 yıl aradan sonra diyalizsiz yaşamın çok güzel olduğunu ifade etti.
Emeği geçenlere teşekkür eden Yıldırım, “Diyalize ilk olarak 2005 yılının Nisan ayında girdim. 29 Haziran 2011’e kadar haftada 3 gün mütemadiyen giriyordum. O gün bizi aradılar. Kadavradan böbreğin çıktığını söylediler. Gereken tahliller tetkikler yapıldı. Bir tanesinin bize uyduğunu söylediler. Ertesi gün sabah 8.30’da ameliyata girdik. 13.00 gibi de bitti. Yatağımda gözümü açtım. Kendimi gayet iyi hissediyordum. İlk 1 hafta içerisinde sayın hocam bu işten yırttığımı söyleyip müjdeyi verdiler. Her şey çok güzeldi.” şeklinde konuştu.
Organ nakli konusunda da duyarlılık bekleyen Yıldırım, “O arkadaş kendisi veya ailesi bağışlamış olmasaydı, organlar toprak olacaktı. Şuanda burada iki kişiyiz. İkimiz adeta yeniden hayata bağladı. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum. Organlar toprak olacağına, ihtiyaç sahiplerine bağışlamaları son derece önemlidir. Bunu özellikle herkesten rica ediyorum. Ben yaşadığım sürece okul hayatında bütün öğrencilerime velilerime ilişkide bulunduğum herkese bağışın önemini anlatacağım.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BÖBREK NAKLİ YAPILAN HEMŞİRE: RÜYADA GİBİYİM
Böbrek nakli yapılan ve 14 yıldır diyaliz hastası olan hemşire Hatice Borçalan da “1996’da gebeliğin 4’ncü ayından itibaren ödem, hiper tansiyon ve albumin vardı. Daha sonra Adana Balcalı’da erken doğum yaptım. Bir yıl tedavi gördüm fakat ödemler devam etti ve diyalize bağlanmak zorunda kaldım. Diyalize 14 yıldan beri giriyordum. Bunun 7 yılı periton diyalizi yapmıştım. Çok şükür bitti. Hiç tahmin etmiyordum. 14 yıldan beri çıkmamıştı. Çok mutluyum hala şaka gibi geliyor. Rüyada gibiyim. İnsanların organ nakli konusunda daha çok duyarlı olmalarını istiyorum. Bu hastane sayesinde daha da artacağını düşünüyorum.” şeklinde duygularını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz