Kazakistan, Orta Asya’daki çok partili siyasete ivme kattı

Kazakistan’da 15 Ocak’ta yapılan parlamento seçimlerinin bölge ülkelerinin çok partili hayata geçme sürecine yeni bir...

Kazakistan’da 15 Ocak’ta yapılan parlamento seçimlerinin bölge ülkelerinin çok partili hayata geçme sürecine yeni bir ivme kattığı belirtildi.

Avrasya Enstitüsü'nde düzenlenen toplantıda Kazakistan’da yapılan parlamento seçimlerini değerlendirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Avrasya Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bekir Günay, Kazakistan seçimlerinin bölge ülkelerinin çok partili hayata geçmeye öncülük yapma adına ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.

Eski milletvekillerinden Prof. Dr . Nevzat Yalçıntaş ise Kazakistan’ın bölgede yıldızı parlayan bir ülke olduğunu ifade etti. Yalçıntaş, gelişen Kazakistan ve Türkiye’nin arzulanan Türk Birliği’nin teşkilinde minber görevi üstlendiğini ifade etti. Yalçıntaş, gelişen Kazakistan’ın siyasi hayatta da yeni bir sürece girdiğine vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Gazetecilerinde hazır bulunduğu toplantıda konuşan yapan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Yardımcısı ve Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu da Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in geleceği görme basireti sayesinde kısa sürede çok mesafe kat ettiğini söyledi. Kavuncu, ekonomisi giderek gelişen Kazakistan’ın çok partili hayata geçme konusunda en son yapılan parlamento seçimlerinde önemli bir adım attığını dile getirdi.

Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev ise geride bıraktıkları parlamento seçimlerini Türkiye’den de çok sayıda gözlemci ve gazetecinin takip ettiğini hatırlattı. Büyükelçi, Kazak halkının hiçbir baskı altında kalmadan hür iradesini sandığa yansıttığını aktardı.

Kazakistan’da 15 Ocak’ta yapılan çok partili parlamento seçimlerine altı siyasi parti katılmış, 369 aday adayı 107 sandalyeli meclis için ter dökmüştü. Yüzde 75.4 katılım oranıyla gerçekleştirilen seçimde Nur Oton Partisi yüzde 80.9, Demokratik Ak Jol Partisi yüzde7.47 ve Kazakistan Komünist Halk Partisi de yüzde 7.19 oy oranı ile parlamentoya girmeyi başarmıştı. Seçim sonunda Nur Oton 83, Ak Jol 8 ve Komünist partisi de 7 milletvekili çıkarmıştı. 9 milletvekili ise Kazakistan Halklar Asamblesi’nden seçilmişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz