Kazalardaki Çocuk Ölümleri Avrupa Ülkelerinden 2,5 Kat Fazla

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre, 2012 yılında meydana gelen trafik kazalarında hayatını...

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre, 2012 yılında meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 7, yaralananların ise yüzde 11,8’ini 0-14 yaş aralığındaki çocuklar oluşturuyor. Bu oran Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında 2,5 kat daha yüksek.

Kaza oranlarının çocukların trafik içindeki güvenliklerini sağlamakta eksikler ya da hatalar olduğunun bir göstergesi olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Trafik içindeki en savunmasız grup olan çocuklarımızı trafik kurallarına uyma konusunda bilinçli hale getirebilmek ve onlara güvenli bir trafik ortamı sağlayabilmek için acil önlemler alınması gerektiği kaçınılmazdır. Temel eğitimin her kademesinde ve orta öğretimde çocukların zorunlu alacakları trafik dersleri müfredata konularak ilgili eğitim modülleri oluşturulmalıdır. Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı müfredatlarının yenilenmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca ÖSYM sınavlarında orta öğretim ve sonrasında yapılacak seçme sınavlarında trafik ile ilgili soruların hazırlanması sağlanmalıdır. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı il eğitim denetmenleri tarafından rutin olarak yapılan okul teftişlerinde çocuk trafik eğitimleri ve illerde bulunan eğitim parklarına ilişkin iş ve işlemler de denetlenmelidir.”

Reklam
Reklam

OKUL ÖNLERİNDEN GEÇEN SÜRÜCÜLER DİKKATLİ OLMALI

Okul önlerinde öğrencilerin yoldaki trafik akışından zarar görmemeleri, sürücülerde her an öğrenci çıkabilir bilincinin yerleştirilmesi için var olan tedbirler yeniden gözden geçirilmesi gerektiği bildirildi. Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, okul önlerinde özellikle araçların hızını azaltıcı standart kasisler zorunlu hale getirilmesi, gerekli yerlere butonlu yaya geçidi, sinyalizasyon sistemi ve elektronik denetleme sistemleri uygulamalarının hayata geçirilmesi tavsiye edildi.

Sürücülerin algısını artırmak için okulların önlerindeki yol yüzeylerinin farklı bir yapıda veya renkte düzenlenebileceğine işaret edilen açıklamada şöyle denildi: “Okul servis araçlarında kaza oranlarını düşürmek için servis sürücüleri trafik eğitimi ile ilgili sürekli olarak eğitimlerden geçirilmelidirler. Ayrıca ailelere ve öğrencilere de servis araçlarına binme ve inme kuralları öğretilmelidir. Okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin trafik güvenliği konusunda bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: