Kazazedelere 'sigorta fonu' kolaylığı

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, meydana gelen trafik kazalarında yaralanan veya hayatını kaybedenlerin tedavi giderlerini Karayolu Trafik Garanti Fonu'ndan alacak.

Bunun için kazazedenin, hastaneye yetki vermesi yeterli olacak. Bundan sonraki işlemleri hastaneler, yani Sağlık Bakanlığı takip edecek. Sigortasız veya plakası belirlenemeyen bir araçtan dolayı meydana gelen kazalarda, kazazedelerin tedavi ve bakım masraflarını Garanti Sigorta Fonu karşılıyor. Ancak kazazedelerin bu fonu bilmemesinden dolayı pek çok kişi bu imkandan yararlanamıyordu. "Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle, kazazedelerin vereceği "olur" ile haklarını Sağlık Bakanlığı'nın araması hükmü getirildi. Garanti Sigorta Fonu yönetmeliğinde, 7 Ağustos 2004 tarihinde değişiklik yapılmasının üzerinden 3 haftadan fazla süre geçmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı'ndan Garanti Sigorta Fonu'na bir tane bile dosya gitmedi. Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Vekili Zihni Metezade, yönetmelik değişikliğinden sonra Garanti Fonu kapsamında Sağlık Bakanlığı'na hiçbir ödeme yapılmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kazazedenin bu hakkı kullanılması için hastanelere yetki verildiğini anlatan Metezade, hastanelerin, Garanti Fonu'na başvururken hak sahibinin onayını almaları gerektiğini ifade etti. Metezade, "Hasta, 'Olayın takibini hastaneye havale ediyorum' diyecek. Bu onay ile birlikte hastaneler bize müracaat edecekler" diye konuştu. Metezade, hastanelerden gelen başvuruların daha önce ilgili şahsın müracaatı olmadığı için reddedildiğini dile getirerek, "Bundan sonra reddetmeyeceğiz. Kazaya uğrayan kişinin onayı ile cevaplayacağız" dedi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden bu yana kendilerine hiçbir hastaneden müracaat olmadığını belirten Metezade, şöyle konuştu: "Garanti Fonu, 3 şartta para ödemesi yapıyor. Bunlardan birincisi iflas eden şirketlerden kaynaklanan ödemeler, ikincisi sigortasız araçlardan ve plakası belli olmayan araçların verdikleri zararlardan dolayı yapılan ödemeler ve üçüncüsü de kazanın meydana geldiği tarihte geçerli olan teminat tutarları dahilinde zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmamış olan işletenlerin neden olduğu bedensel zararlar için".

Reklam
Reklam

Zihni Metezade, üçüncü kısımda yer alan zorunlu sigortasını yaptırmamış grubundaki ödemeler için 49 bin müracaata denk gelen 45 trilyon liralık başvuru bulunduğunu belirterek, "Bu taleplerin içerisinde şahıslar ve sigorta şirketlerinin talepleri var. Başvuruların ardından yapılan değerlendirmeler sonucu Garanti Fonu 17 trilyonluk ödeme yaptı. 5 trilyon lirada ödenmek üzere ilgililere haber verildi. 32 bin dosya karşılığında toplam 22 trilyon liralık ödemede bulunduk. 17 bin dosya da incelemede. Ancak bunların arasında reddedilenler de var" şeklinde konuştu. Metezade, Garanti Fonu'nun sigortasız ve plakası belli olmayan veya çalınmış araçların neden olduğu zararlardan dolayı şimdiye kadar 412 kişiye toplam 2 trilyon 288 milyar liralık ödeme yaptığını söyledi. Fona bin 700 kişinin para almak için başvurduğunu anlatan Metezade, "412 kişiye ödeme yaptık. Geriye kalan bir kısım talepler ise reddedildi. Her müracaat eden haklı değil. 2004 yılbaşı itibari ile de bin kişinin başvurusunu reddettik" dedi. Fonun iflas eden şirketler için de ödemede bulunduğunu kaydeden Metezade, "Trafik kazaları dışında olan teminatlardan yapılan ödemeler var. İflas eden şirketler için 5 trilyon 600 milyar liralık talep var. Bunun incelemesi yapılanlar, ödenmiş ve ödenecek olan 1 trilyon 470 milyar liralık kısmı bitirildi. Geriye 3 trilyon 390 milyar liralık bir kısım kaldı" diye konuştu. Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreter Vekili Zihni Metezade, Fon'dan para almak isteyen "uyanıklar"ın da bulunduğunu belirterek, "'Ya tutarsa ya alırsam' diye müracaat ediyor. Adamın sigortası oluyor. Sigortası olduğu halde buraya müracaat ediyor. Araştırıyoruz. Sigortalı olduğu halde bize başvurduğu ortaya çıkıyor" dedi. Kötü niyeti tespit etmenin çok zor olduğunu kaydeden Metezade, "Bundan dolayı hukuki takibat da yapamıyoruz. İnsanın hukuk bilmemesi ayrı şey, kötü niyetli hareket etmesi ayrı" dedi. Metezade, bir hafta öncesine kadar Trafik Garanti Sigortası hesabında 152 trilyon lira bulunduğunu vurgulayarak, "Paramızı Ziraat Bankası'ndaki hesaplarımızda ve Hazine bonosu veya vadeli hesapta bekletiyoruz. Büyük çoğunluğunu devlet tahvilleri üzerinde tutuyoruz. Çok az bir kısmını ise günlük harcamalar yapmak üzere hesabımızda likit olarak bekletiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Karayolu Trafik Garanti Sigortası, Hazine Müsteşarlığı bünyesinde 1991 yılında "Garanti Fonu" adı altında kuruldu ve 1998 yılı sonuna kadar da Hazine Müsteşarlığı'nın Sigorta Genel Müdürlüğü bünyesinde kaldı. Meydana gelen trafik kazalarında sigortası olmayan araçlarda meydana gelen yaralama ve ölüm masraflarını karşılamak amacı ile kurulan sigorta kurumu, plakası belirsiz araçların neden olduğu kazalardaki zararları da karşılıyor. Trafik sigortası yaptıran araç sahiplerinin ödedikleri primin yüzde 2'si ve sigorta şirketlerinden de yüzde 1'i pay alınarak fonun kaynağı oluşturuluyor.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, 81 il valiliği, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, YÖK Başkanlığı, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve Maliye Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, kazazedelerinin tedavi giderlerinin Garanti Fonu kapsamınca karşılanmasına yönelik çıkarılan, Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldığını ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Ünüvar, yönetmeliğe eklenen bir fıkra ile yapılacak tedavi giderlerine ilişkin ödemelerin yapılan başvuru ekinde hak sahibinin onayının yer alması kaydıyla, doğrudan ilgili sağlık kurum veya kuruluşlara banka aracılığı ile ödenebilmesine olanak tanındığını belirtti.

Reklam
Reklam