"Kazdağları bir bütündür, bozulamaz"

ÇANAKKALE (İHA) - Kazdağları'nda altın madeni aramalarını ile ilgili oluşturulan heyette bulunan CHP milletvekilleri bölgede yaptıkları incelemelerinin ardından Çanakkale'de basın toplantısı düzenledi. Heyet Başkanı Bihlul Tomaylıgil, Kazdağları'nın bir bütün olduğunu belirterek, "Kazdağları'nda bu bütünlüğü bozmak yolunda bir eğilim varsa zaten bu kabul edilemez" dedi.

CHP Çanakkale il binasında düzenlenen basın toplantısında Kazdağları'nda yaptıkları incelemeler ile ilgili açıklamalarda bulunan heyet başkanı İstanbul Milletvekili Bihlun Tomaylıgil, 2 günden bu yana devam eden bölgedeki çalışmalarda ilk olarak Balıkesir'in Havran ilçesi Küçükdere beldesinde bulunan Koza şirketine ait maden ocağını gezdiklerini ifade ederek, "Bunun ardından Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesinde düzenlenen "Maden Yasası, Kazdağları ve Madra Dağı'na etkileri" adlı panele katıldık. Sonra da sırasıyla Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Küçükkuyu beldesinde "Kazdağını Koruma Girişimi" üyeleri ile bir araya gelip Bahçedere köyündeki sondaj alanını gezerek köylülerle görüştük. Çan, Yenice ve Bayramiç bölgesindeki gezimizin ardından çalışmalarımızı tamamladık. Bu çalışmalar sonunda elde ettiğimiz bilgilerle raporumuzu hazırlayacağız. Ve bu raporu da çok sayıda bastırarak yöre halkıyla ilgili tüm kurumlarla paylaşıp mecliste de bu konuyu rapor çerçevesinde sahiplenmeye devam edeceğiz. Bu mücadeleye katkı veren tüm hemşerilerime bu mücadelenin önderliğini yapan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Heyet başkanı Bihlul Tomaylıgil, yaptıkları inceleme gezisinde köylülerle bire bir görüştüklerini belirterek, "Biliyorsunuz Çevre ve Orman Bakanlığı oluşan bu değerlendirmelerden sonra bölgeye bir heyet gönderileceğini açıklamıştı. Bu basın yayın organlarında da yer aldı. Bizler de bu inceleme gezimiz sırasında köylülere sorduk. Bizim gittiğimiz köylerde bakanlık yetkililerinin buralara gelmediğini öğrendik. Acaba bakanlık yetkilileri değerlendirmeleri hangi şekilde yaptılar? Yani konuya taraf olan ve orada tedirginliğini , orada oluşacak olan gelişmelerin sonuçlarını ve ona karşı duyarlılığını ortaya koyan taraflarla halkla, köylüyle görüştüler mi? Bizim gittiğimiz köylerde görüşmediklerini söylediler. Şimdi öyle bir çalışmayı yaparken sadece konunun belirli tarafları ile hareket etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu nasıl bir çalışma anlamış değiliz. Bu raporu da çok merak ediyoruz. Gerçekten Çevre Bakanı'na hangi rapor sunuldu çok merak ediyoruz. Kazdağları bir bütündür. Kazdağları'nda bu bütünlüğü bozmak yolunda bir eğilim varsa zaten bu kabul edilemez. Kazdağları'nın bu bütünlüğünün içerisinde güneyi, kuzeyi diye bir ayırım yapılması düşünülemez. Biz buna bu yönü ile bakıyoruz ve bunun dışında değerlendirmenin takipçisiyiz" dedi.

Reklam
Reklam

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tomaylıgil'in başkanlık ettiği heyette Ahmet Küçük, (Çanakkale) Ergün Aydoğan, (Balıkesir) Bilgin Paçarız, (Edirne) Murat Sönmez, (Eskişehir) Tansel Barış (Kırklareli) ve Ali Rıza Öztürk (Mersin) yer alıyor.