KBB Hekimleri Ve Odyologlar Konya'da Buluştu

 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı tarafından organize edilen “Koklear İmplantasyona Güncel Yaklaşımlar” konulu kongre, Anemon Otel'de düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı tarafından organize edilen “Koklear İmplantasyona Güncel Yaklaşımlar” konulu kongre, Anemon Otel'de düzenlendi. Kongreye, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Kongre Başkanı Prof. Dr. Erol Belgin, Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi ve kongre sekreteri Doç. Dr. Bahar Çolpan, Türkiye'de çeşitli hastanelerde çalışan KBB hekimleri ve odyologlar katıldı. Gökbel, açılış konuşmasında, kongrenin alanında uzman hekimleri buluşturduğunu belirterek, “Fakültemiz Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ev sahipliğinde düzenlenen bu kongrenin bilim camiasına katkı sağlayacağı kuşkusuzdur. Değerli bilim insanlarını fakültemiz aracılığıyla bir araya getirmekte bir o kadar heyecan verici bir çalışmadır. Kongrenin çok yoğun geçeceğini, bu yoğunluğun içerisinde sosyal programlarla da akademisyenlerin kaynaşacağını düşünüyorum. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Kongrenin koklear implantsayon konusunda Konya bölgesinde KBB hekimlerine ve odyologlara yönelik düzenlenen ilk toplantı olduğunu ifade eden Çolpan ise kongreye Hacettepe, Başkent, Eskişehir Osmangazi ve Anadolu, Necmettin Erbakan ve Çukurova Üniversitesi tıp fakültelerinin akademisyenlerinin yanı sıra eğitim araştırma ve uygulama hastanesi KBB hekimleri ve odyologlarının katıldığını bildirdi. Çolpan, kongrede, ülkemizdeki işitme kayıpları ve koklear implantasyon uygulamaları, bu uygulamalardaki hasta seçimi, yenidoğan işitme taramaları ve koklear implantasyona katkıları, işitme kayıplı çocuklarda aile eğitimi ve ailelere psikolojik yaklaşım konularınının ele alındığını aktardı. Başkent Üniversitesi Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Belgin de Türkiye'de toplam nüfus içindeki engelli oranının yüzde 12.29 olduğunu, bunlardan yüzde 0,37'sinin işitme engelli, yüzde 0,38'inin dil ve konuşma engellilerin oluşturduğunu söyledi. Bu rakamın hiçte azımsanacak bir rakam olmadığını belirten Prof. Dr. Belgin, ülkemizin sosyo-kültürel faktörler nedeniyle işitme kaybı olanların sağlık ve eğitiminde birçok ülkenin gerisinde kaldığını kaydetti. İşitme kayıplarında risk faktörlerini de değerlendiren Prof. Dr. Belgin, “Akraba evliliği, ailede işitme kaybı hikayesi, düşük doğum ağırlığı, bakteriyel menenjit, kabakulak gibi enfeksiyonlar da birer risk faktörleridir” dedi. Yenidoğan işitme taraması sayesinde işitme kayıplı çocukların daha erken yaşta tespit edilebildiği ve işitme cihazı takıldığını belirten Prof. Dr. Belgin, işitme cihazından fayda görmeyen olgulara koklear implantasyon uygulandığını vurguladı. Prof. Dr. Belgin, ülkemizde de 2000 yılından itibaren yenidoğan işitme taraması programının başlaması ve giderek yaygınlaşması ile birlikte tanı yaşının 1 yaşın altına düşmesinin büyük başarı olduğunu söyledi. Kongre katılımcılara sertifika dağıtımıyla sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz