Kbü’de ‘engelsiz Bakış’ Konulu Konferans

10-16 Mayıs arasında düzenlenen Engelliler haftası münasebetiyle Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından ‘Engelsiz Bakış’...

10-16 Mayıs arasında düzenlenen Engelliler haftası münasebetiyle Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından ‘Engelsiz Bakış’ konulu konferans düzenlendi.

KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta bir konuşma yapan Sağlık Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tarık Özmen, engelli bireylerin toplumun yüzde 10’unu teşkil ettiğini söyledi.

Engelli bireylerin toplumun bir bireyi olarak görülmediğini ve dışlandığını anlatan Özmen, “Halbuki bir gün bizlerin de onlardan biri haline geleceği varsayılarak toplum olarak bu bireylere sahip çıkmalıyız. Engellerin ortadan kaldırılması ve yeterli istihdamın sağlanması toplumun gelişmişliğini gösterir. Bu yüzden bugün burada engelleri aşmak için toplanmaktayız” dedi. Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel ve ruhsal özelliklerini kaybeden herkese engelli denildiğini vurgulayan Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ise, “Engelli bireyler anne karnından itibaren oluşmaya başlar. Anne karnında iken bu sorunun çözümlenmesine toplum olarak ışık tutmalıyız. Engelli bireylerimizi anlamalıyız. Dünyanın en uzak mesafesi, birbirini anlamayan iki insan arasındaki mesafedir” ifadesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Engelli bireyler için eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi Nadire Ferah Yavuz ise, “Engelli bireylerimiz kadar engelli bireylerimizin ailelerine de çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Toplumumuzda ötekileştirme yüzünden engelli çocuklarımız eve hapsedilip sadece biyolojik ihtiyaçları karşılanmaktadır. Aileler bu konuda eğitime yönelmelidir. Biliyorsunuz ki ne kadar erken davranırsanız bu bireyleri o kadar erken topluma hazırlamış olursunuz” diyerek, kaynaştırma eğitimin normal gelişim gösteren çocuklara katkısı, kaynaştırma eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken hususlar ve ailelerin eğitime katılımı ile aile eğitimi konularına değindi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: