KCK operasyonu: 47 tutuklama istemi

KCK operasyonunda aralarında bir profosörün de bulunduğu 47 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.

KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan zanlılardan aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 50 kişi adliyede. 47 kişi tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda, İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde geçtiğimiz hafta KCK'ya yönelik eşzamanlı operasyonlar düzenlenmişti.

Aralarında BDP'li bazı yöneticiler ve Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile yazar Ragıp Karazolu'nun da bulunduğu 70 kişi gözaltına alınmıştı.

Reklam
Reklam

"Adalet varsa serbestiz"
Emniyette işlemleri tamamlanan zanlılardan bir kısmı bu sabah Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Gözaltında tutuldukları İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden adliyeye götürülüşleri sırasında zafer işareti yapan şüphelilerden biri, "adalet varsa serbestiz" diye bağırdı.

Şüphelilerin, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen tarafından yürütülen soruşturma kapsamında adliyede görev yapan savcılarca ifadelerinin alınması bekleniyor.

Yalova'da 2 gözaltı
Öte yandan KCK'ya yönelik Yalova'da yapılan operasyonda iki kişi gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen, Yalova Emniyet Müdürlüğü'nün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile koordineli ve eş zamanlı operasyon çerçevesinde Yalova'da iki kişi yakalandı.BDP İl Başkan Yardımcısı Evrim Öztürk (31) Çiftliköy ilçesinde, Yasin Y. (26) ise Altınova ilçesinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler İstanbul polisine teslim edildi.

Operasyonlara protesto
Bu arada KCK'ya yönelik operasyonlar Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde protesto edildi.

Reklam
Reklam

Aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ile Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 50 şüphelinin getirildiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan KESK İstanbul Şubeler Platformu üyesi bir grup, "Artık yeter" pankartı açtı.

Prof. Dr. Ersanlı'nın yazdığı "İktidar ve Tarih" kitabının kapağının yer aldığı dövizler taşıyan ve "Büşra hoca onurumuzdur" sloganları atan grup adına yapılan açıklamada, operasyonların Eğitim-Sen'in üyesi olan bilim insanı Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Türkiye Yayıncılar Birliği Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı yazar Ragıp Zarakolu'nun da içlerinde olduğu onlarca kişiyi hedef aldığı ve polis, yargı, medya üçgeni üzerinden yürütülen bir otoriterleşmenin söz konusu olduğu savunuldu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink de, kısa birer açıklama yaparak protestocu gruba destek verdi.

Reklam
Reklam