KDV arttı, man finans yatırımını askıya aldı

ANKA - Maliye Bakanlığı'nın leasing işlemlerindeki yüzde 1'lik katma değer vergisi'ni (KDV) yüzde 18'e çıkarması nedeniyle, Man Finans bu yıl yapacağı yatırımı askıya almak zorunda kaldı. Man Finans Genel Müdürü Semih Pala, "Tüketim değil; yatırım teşvik edilmek isteniyorsa vergi oranları düşürülmeli" dedi.
MAN Finans Genel Müdürü Semih Pala yaptığı yazılı açıklamada, leasing (finansal kiralama) işlemlerinde KDV oranlarının KDV'de eşitleme amacıyla artırılmasının yatırımları engelleyeceğini kaydetti. MAN Leasing'in kurulması için bir süredir yürütülen proje ve fizibilite çalışmasının sonuçlandığını ve 2008 yılı içinde hayata geçirilmesine karar verdiklerini belirten Pala, bu kararı KDV oranının arttırılması nedeniyle askıya almak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Yeni bir şirket kurmanın değişen koşullarda güç olduğunu ifade eden Pala, son değişikle Türkiye'de finansal kiralama alanının cazibesini kaybettiğini ifade etti.
Pala, şunları kaydetti:

"Bir finansal kiralama şirketi kurmayı, yapılan KDV ayarlamasından sonra tekrar analiz ediyoruz ve değerlendiriyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz ürün yelpazesini geliştirmek istiyoruz. Şu anda kredi ürünümüz var, MAN Finans A.Ş. üzerinden sadece kredi ürünü sunabiliyoruz. Leasing şirketi kurduğumuzda, leasing ürünü de sunabileceğiz. Ancak şu anki durumda, kararlarımızı tekrar gözden geçirmek zorundayız."

YATIRIMI ARTIRMAK İÇİN AVRUPA ÖRNEK ALINMALI
Pala, Almanya'da ve bir çok Avrupa ülkesinde finansal kiralama alanında faaliyet göstermek için çeşitli kolaylıklar tanındığını belirtti. Türkiye'de finans şirketi kurmak için anonim şirket olma şartı arandığını belirten Pala, buna karşın Avrupa ülkelerinde limited şirket olmanın yeterli olduğunu ve bunun işleri kolaylaştırdığını ifade etti. Pala, "Türkiye'de bu alanlarda yatırımın artması için Avrupa örnek alınmalı. Lisans almak için Türkiye'de yatırımcılardan talep edilen teknik ayrıntılar oldukça fazla. Avrupa'da limited şirketler aynı zamanda finansal kiralama, operasyonel kiralama, factoring yapabiliyor. Türkiye'de her bir iştigal alanı için ayrı bir A.Ş. ve ayrı ayrı lisanslar gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

YATIRIM MALI FİNANSMANI TEŞVİK EDİLMELİ

Yatırım malı finansmanının özel öneme sahip bir konu olduğunu kaydeden Pala, "Ülkemizde tüketim yerine üretimin, tüketim malları yerine yatırım mallarının teşvik edilmesi gerekiyor. Sadece yatırım malları, iş makinaları, ticari araçlar için geçerli olmak üzere, KDV enstrümanını teşvik unsuru olarak kullanmak elbette bir politikadır. Maalesef bugüne kadar sadece leasingli alımlarda bu teşvik enstrümanı kullanıldı. Kredili alımlarda bu istisna veya teşvik sağlanmadı. Yapılan son değişiklikle eşitlenmiş oldu bir bakıma" diye konuştu.

OPERASYONEL KİRALAMA HIZLANACAK
Türkiye'de leasing dendiğinde ilk akla gelenin finansal kiralama olduğunu, operasyonel kiralamanın ise akla gelmediğini söyleyen Pala, "Türkiye'de de operasyonel kiralamanın yaygınlaşmaya başlayacağı yeni bir dönemin perdesi açılıyor. Sanırım ülkemizde de bu trend hızlanacaktır" dedi.