KDV indirimi beyaz et sektörüne 'moral' verdi

İSTANBUL (İHA) - Şeker Piliç Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, sektör tarafından uzun süredir beklenen KDV oranlarında indirimin beyaz et sektöründe yeni bir rekabet şansı oluşturduğunu ve "moral" verdiğini belirtti.

KDV indirimine ilişkin yazılı açıklama yapan Şeker Piliç'in Genel Müdür Yardımcısı Emre Bor, yüzde 10 oranındaki indirimini ileri işlenmiş ürünleri (burger, kroket, nugget, schnitzel, döner, kebap ve köfte çeşitleri gibi hazır mutfak ürünleri ile sosis, salam, sucuk ve kokteyl ürünlerini kapsayan şarküteri grubu) fiyatlarına yansıttıklarını ve bu uygulamanın tüketicinin alım gücüne katkıda bulunacağını kaydetti. Bor, uzun süredir yaşanan krizlerden sonra KDV uygulaması sayesinde moral bulan firmaları,sektörün diğer sorunları için de çözüm üretmeye davet etti. Bu sorunların başında gelen yem fiyatlarına dikkat çeken Bor, geçen yıl Haziran ayında ortalama fiyatı 35 YKr olan buğdayı bu yıl yüzde 25 daha pahalıya aldıklarını aktardı. Bu rakamın bu yıla mahsus olduğunu, gelecek yıl çok daha artacağını öngördüklerini ve KDV'deki düzenlemenin en kısa sürede yem fiyatlarında da yapılması gerektiğini vurgulayan Bor, bununla birlikte küresel ısınma tarım ve hayvancılık faaliyetleri üzerinde direkt etkili olduğundan geçen yılki kuraklığın bu yılın fiyatlarını doğrudan etkilediğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Emre Bor, yem fiyatları konusunda sektörü ve içinde bulunduğu durumu şöyle değerlendirdi;

"Sektör, yaklaşık 5 yıldır ardı adına gelen farklı krizlerle baş etmeye çalışıyor. Diğer yandan da AB koşullarında üretim yapabilmek için yüksek maliyetlerde yatırımlar yapılıyor. Bu yüzden sektördeki iyileştirme çalışmalarının arttırılması çok önemli. Örneğin mısıra yapılan fon uygulamasının kaldırılması ve tarım politikasının gözden geçirilerek mısır, soya fasulyesi gibi yem bitkileri ekiminin teşvik edilmesi gerekiyor."

Tarımda yaşanan kuraklığın yem fiyatlarına yansıdığını vurgulayan Bor, "Bu yıl Türkiye genelinde 3-4 milyon ton buğday kaybı öngörüldüğünü ve bu oranın beyaz et sektöründeki yem tüketimine hemen hemen eşit seviyede olduğunu" ifade etti. Emre Bor, hammadde girdisinin beyaz et üreticilerinin önemli bir problemi haline geldiğini, firma bazında bireysel çözümler getirilemediğini vurgulayarak, tarım ve hayvancılığın gelişimi için acil çözümler üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yıllık ortalama 3 milyar dolar ciro ile Türkiye'deki en güçlü sektörlerden biri olan beyaz et sektörü, yıllık ortalama yüzde 10'luk bir hızla büyümeye devam ediyor. Yıllık 900 bin ton civarında üretim yapılan sektörde, üretimin yaklaşık yüzde 10'u ileri işlem ve şarküteri ürünlerine ayrılıyor. Tüketici için yeni alternatifler olarak sunulan ürünlerin fiyatlarındaki bu değişimin, sektörde giderek daha fazla ilgi gören ileri işlenmiş ürünlere olan talebi artırması bekleniyor.

Reklam
Reklam