KDV tartışmalarına açıklık getirildi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı bazı basın-yayın organlarında yer alan, birçok ilacın KDV oranının yeniden yüzde 18'e çıkarılması yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın-yayın organlarında yer alan 'ilaçta KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi nedeniyle yaşanan ucuzlamanın, birçok ilacı KDV oranının yeniden yüzde 18 çıkarılmasıyla bir anlamının kalmadığı' yönünde haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"KDV oranları indirilen ürünlerle ilgili Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Bakanlar Kurulu kararında, KDV oranı düşürülen ilaçlara ilişkin, 'Sağlık Bakanlığı tarafından reçeteli satılmak üzere ruhsatlandırılan beşeri ve tıbbi ürünler' ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye göre, reçetesiz satılan beşeri tıbbi ürünlerin KDV oranı yüzde 8'de kalmıştır. Tüm beşeri ve tıbbi ürünlerin sade ve yüzde 2'si kadarı olan bu ürünler, pastil, gargara gibi tedavi amacıyla kullanılıp kullanılmayacağı tartışılan ürünlerdir. Avrupa'da bazı ürünlerde OTC olarak adlandırılan bu ürünlerin fiyatları tamamen serbesttir. Türkiye'de ise böyle bir kavram olmayıp bu ürünlerin fiyatlandırılması Sağlık Bakanlığı kontrolündedir. Bu ürünlerin dışında kalan tüm beşeri ve tıbbi ürünlerin yüzde 98'lik dilimini oluşturan reçeteli satılmak üzere ruhsatlandırılan ürünlerde ise Maliye Bakanlığı'nın ilgili düzenlemesi gereği, KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanmaya başlandı. Bu uygulamada yeni herhangi bir değişiklik söz konusu değildir."

Reklam
Reklam