Keban'dan Avrupa'ya Alabalık Ihracatı

Keban ilçesinde kurulu işletme, burada yetiştirilen alabalıkları fabrikada işleyip, Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Keban ilçesinde kurulu işletme, burada yetiştirilen alabalıkları fabrikada işleyip, Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Keban Alabalık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1996 yılında Çırçır Deresi'nin kaynak noktasında boşa akan suda ne yapılacağına dair araştırma yaptıklarını ve üniversite öğretim görevlilerinin kendilerine, suyun alabalık üretimine çok uygun olduğunu söylediklerini aktardı.

Bunun üzerine, yılda 30 ton kapasiteli tesis kurarak ilk yavru balıkları havuzlara attıklarını dile getiren Şimşek, geçen sürede bu rakamın 10 bin tona ulaştığını vurguladı. İstihdam ettikleri kişi sayısının da 4'den 256'ya çıktığını açıklayan Şimşek, kendilerinin ardından işe başlayanlarla alabalık yetiştirici sayısının 100'e çıktığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Üretimde 30 ton'dan 10 bin tona ulaşmalarındaki ana etkinin Fırat Nehri olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Fırat Nehri'nin yapısından dolayı, yılın 12 ayı orada balıkçılık yapılabiliyor. Bununla beraber Keban Baraj Gölü, Karakaya Baraj Gölü, Adıyaman Çelikhan ilçesinde bulunan Çat Baraj Gölü'ndeki üretimlerimiz de devam ediyor" dedi.

-Üretimin yüzde 70'i Avrupa'ya satılıyor-

Ayhan Şimşek, 2010 yılında yılda 30 bin ton balık işleme kapasitesine sahip fabrika kurduklarını, artık balıkları canlı değil, işlenmiş olarak satmaya ağırlık verdiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Üretimini yapıp fabrikamızda işlemesini yapmış olduğumuz balıkların yüzde 70'i Avrupa piyasasında. Balıkları Almanya, Hollanda, Polonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Buna Fransa da yeni dahil oldu. Rusya'ya mal göndermeye başladık. Çalışmalarımız içerisinde Arap ülkeleri, Orta Doğu var. Geçmiş yıllarda Orta Doğu'ya gönderiyorduk, oradaki sıkıntılardan dolayı gönderemiyoruz. Ama Avrupa'nın çok ciddi anlamda talepleri var. Bu talepleri firma olarak karşılamakta zorlanmaya başladık."

Reklam
Reklam

Birçok uluslararası kalite belgesine sahip olduklarını belirten, "Üretmiş olduğumuz balıklar Avrupa'da en önde gelen marketlerin raflarını süslüyor. Biz 1996 senesinde hayal bile edemezken, bugün bunları yapıyoruz" dedi.

Şimşek, "Avrupa'nın bizden en çok talep etmiş olduğu, bazı yerlerde 'isli balık' olarak adlandırılan füme alabalık. Bunu talep etmesindeki sebep ise balığın pişirilme tarzı. Bu balıklar meşe ağacının ve kayın ağacının dumanıyla, 65 derece gibi bir sıcaklıkta pişiriliyor. Bunun özelliğiyse, balık pişerken içerisindeki protein ve vitamin kaybolmuyor" ifadelerini kullandı.

Alabalığın en çok Avrupa'da rağbet görmesini, buralarda balık yeme kültürüne bağlayan Şimşek, "Avrupa'da nüfus özellikle yaşlı olduğundan dolayı, doktora gittiği zaman mutlaka balık yemesi gerektiğini söylüyor. Bu da ister istemez Avrupa'da bir balık yeme kültürünü oluşturuyor. Türkiye'de ise bu balık yeme kültürü maalesef Avrupa'nın ancak ve ancak üçte biri civarında" dedi.

Ayhan Şimşek, firmalarının alabalık üretiminde Türkiye lideri konumuna geldiğini ve Türkiye'nin de Avrupa'da ilk sırada yer aldığını açıkladı. Hedeflerinin 2023 yılında Elazığ'da yıllık 100 bin ton alabalık yetiştirilmesi olduğunu vurgulayan Şimşek, istihdam edilen insan sayısını da bin 500'lerden 15-20 bine çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: