Kedi tırmığı hastalığı, kedilerin ısırması, tırmalamasıyla meydana gelen ve lenf düğümlerinin şişmesine neden olan bir hastalıktır.
Başta tüberküloz olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığı ve lenfomalarla karıştırılabilen hastalık, 14 yaşından küçük çocuklarda ve özellikle de sonbahar ve kış aylarında daha çok görülür. Hastalığın nedeni kedilerde bulunan Bartonella türü bakterilerdir.
Hastalık dünyanın tüm ülkelerinde görülmüştür. Amerika’da her yıl 25 bin insanda rastlanmaktadır. Ülkemizde de saptanan hastalık, kedi besleyen kişilerin sayılarının giderek artması nedeniyle bizde de sık karşılaşılan bir hastalık olma yolundadır.
BELİRTİLER
Hastalık kedini ısırdığı veya tırmaladığı yerde günler sonra küçük bir kabarcık ya da şişlik şeklinde başlar ve çoğu zaman bir böcek ısırığı sanılır. Ağrılı olmayan bu şişliklere daha çok bacaklar, kollar ve başta rastlanır. Bu olaydan birkaç hafta sonra ısırılan bölgenin lenf düğümlerinde şişme olur. Büyüklükleri 1-5 santim arasında olan lenf düğümleri daha çok koltuk altı, kasık ve boyun bölgelerindedir. Şişen lenf düğümleri üzerindeki deri kızarabilir ve sıcaktır, bazen içinden iltihap da akabilir. Lenf düğümlerindeki büyüme 2-4 ay kadar devam eder.
Bazı hastalarda 38 dereceyi geçmeyen ateş, iştahsızlık, halsizlik, baş ve boğaz ağrısı gibi şikayetler de olabilir. Nadiren karaciğer, dalak ve akciğer gibi iç organlarda da iltihap gelişebilir. Bazen gözde kızarıklığa ve kulak önündeki lenf düğümlerinin büyümesine yol açan küçük bir yara da oluşabilir.
BULAŞMA
Hastalık özellikle yavru kedilerin tırmalama veya ısırması ile bulaşır. Deride bir çizik ya da yara varsa, kedinin yalamasıyla da bulaşma olabilir, çünkü bakteriler kedinin tükürüğünde bulunurlar. Hastalığın insandan insana ve kediden kediye geçmesi mümkün değildir.
Bakteriler kediden kediye pirelerle taşınır ve kedide herhangi bir hastalık yapmaksızın aylarca kalabilir.
Bu hastalığı bir kere geçirenlerde genellikle ömür boyu süren bir bağışıklık oluşur.
KİMLER İÇİN TEHLİKELİ?
Kedi tırmığı hastalığı normal insanlar için fazla bir sorun yaratmaz. Şişmiş olan lenf düğümleri birkaç ay içinde kendiliğinden geriler.
Hastalık, AİDS, diyabet ve kemoterapi gören kanserli hastalarda önemli sorunlara ve hatta ölümlere de neden olabilir.
TANI
Kedi ile temasları olan hastaların klinik bulguları çok tipiktir ve herhangi bir testin uygulanması gerekmez. Ancak, kesin tanı kanda yapılan IFA testi ile lenf düğümünün biyopsi ile çıkarılması ve patolojik olarak incelenmesi ile mümkündür.
TEDAVİ
Hastalık birçok kişide tedavi edilmeden de kendiliğinden iyileşir. Ateşi düşmeyen hastalarda, iç organ tutulumu olanlarda ve lenf düğümlerindeki şişliğin ağrılı olduğu ve bir ay içinde gerilemediği durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bağışıklığı baskılanmış hastalara da antibiyotik tedavi verilmelidir.
Kedilerin tedavi edilmeleri gerekmez.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi