Kedi ve köpek sahiplerine kene uyarısı

ADANA (İHA) - Adana Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ömer Akmaz, son günlerde ölümlere yol açan kenenin, evinde kedi ve köpek besleyenleri de tehdit ettiğini bildirdi.

Ömer Akmaz, yaptığı açıklamada, kenenin sadece hayvancılıkla uğraşan insanlar için tehlike oluşturmadığını, evinde kedi ve köpek besleyenlerin de kene tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Evde beslenen hayvanlar belirli sürelerle dışarı çıkartılıyor. Yaz aylarında dışarı çıkartılan kedi ve köpekler, kene tehlikesine karşı mutlaka yıkanmalı, kene tasması takılmalı ve ilaçlanmalı. Hayvanların aşıları da düzenli olarak yapılmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Akmaz, kedi ve köpeklerde kene görülmesi durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"Eldiven giyilerek kene, hayvanın vücudundan alınmalı. Çıplak elle keneye kesinlikle dokunulmamalı. Çünkü keneden bulaşan Kırım-Kongo hastalığı kenenin kanından bulaşıyor. Kene kesinlikle öldürülüp kanı çıkartılmamalı. Hayvanın kanı insan vücuduyla temas ettiği zaman hastalık baş gösteriyor. Kene hayvanlarda hastalığa yol açmazken, insanları ölüme bile götürüyor."
Türkiye'de yaklaşık 850 kene türü bulunduğuna dikkat çeken Akmaz, Hyolammba, Rficefalus ve Boofilus türlerinin çok tehlikeli olduğunu ve bunların Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne neden olduğunu söyledi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının ya kenenin kanının bulaşması ya da kenenin insan vücuduna yapışarak ısırmasıyla bulaşabileceğini kaydeden Akmaz, hastalığın baş, eklem ve kas ağrısı, kusma ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını vurguladı. Hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı bulunmadığına işaret eden Akmaz, şunları söyledi:
"Kene görüldüğünde ona çıplak elle dokunmamalı. Ahırlar kireçlenerek dezenfekte edilmeli. Yazın piknik alanlarına gidenler keneye karşı dikkatli olmalı. Piknikten dönenler mutlaka üzerlerini kontrol etmeliler. Vücutta kene olup olmadığı muayene edilmeli, varsa bir cımbızla kene deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarılır gibi çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle patlatılmamalı, öldürülmemeli ve vücuttan uzaklaşması için gazyağı, kolonya ve bunun gibi kimyasal maddeler dökülmemeli veya üzerine kibrit ve sigara tutulmamalıdır. Bu uygulamaların yapılması halinde kenenin mikrobu vücuda vermesi kolaylaşır."

Reklam
Reklam