Diyalog Eğitim Merkezi Özel Eğitim Uzmanı Metin Hanlıoğlu, konuşma bozukluğunun genelde 3-7 yaşları arasında ortaya çıktığını söyledi. 3 yaşına kadar süren kekemeliğin normal olduğunu belirten Hanlıoğlu, "Gerçek konuşma bozukluğu, belli bir yaşa kadar düzgün konuşurken yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkan bir durumdur. Nedenleri incelendiğinde genellikle baskıcı, katı kuralcı, aşırı titiz, mükemmeliyetçi bir aileden geldiği görülür. Bunun yanısıra kıskançlık, korku, ani depresyonlar, aile içi şiddet, boşanma, ölüm gibi olaylar da konuşma bozukluğunu başlatan nedenlerdir. Önceleri belli hecelerde daha sonra kelimelerde takılmaya başlar. İlk heceleri çıkartmakta zorlanır, sıkılır, kızarır, el-kol, kaş-göz veya baş hareketleri yapar" açıklamasında bulundu.
Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Metin Hanlıoğlu şunları söyledi:
"Anne-babaların kekeme olan çocukların üzerine fazlaca düşmesi bir baskı unsuru oluşturur. Bu durum çocuğu düzelteceği yerde ters etkiye neden olur. Konuşurken sürekli sözünün kesilmesi, bitirmesini beklememek yine aksi tesir yapar. Arkadaşlarının veya çevresindekilerin bu durumla alay etmesi de çocuğu baskılar. Çocuğu bu baskılardan kurtarmalı, daha rahat konuşmasını sağlamalı, sözünü bitirmesini beklemeli, üzerine fazla düşülmemelidir."
Konuşma bozukluğunun eğitimle ortadan kalkabileceğini belirten Metin Hanlıoğlu, "Bilgisayar destekli eğitim 3 ay sürmekte ve tedavi için ilaç kullanılmamaktadır. Bu süre içinde öğrenciye 10-15 gün konuşma yasağı uygulanmaktadır. Öğrenci 3 aylık sürede her gün seanslara girerek yeni konuşma tekniğini öğrenirken eski konuşmasını unutması sağlanmaktadır" dedi.