Kelaynak kuşları artık Suriye'ye gitmiyor

ŞAM (İHA) - Nesli tükenmekte olan kelaynak kuşunun son bir yıl içerisinde Suriye'de çok nadir görüldüğü belirtildi. Özellikle Fırat Nehri kenarında yaşamlarını sürdüren kelaynakların Suriye'de 2002 yılında bir üreme dönemi geçirdiği öğrenildi.

Hemen hemen herkes tarafından tanınan ve soyu yaban hayatı açısından tükenmiş bir tür olan kelaynakların (Geronticus eremita) çok hızlı tükenmesinde plansız yapılan DDT ilaçlamalarının etkili olduğu belirtildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1960'ların başında yapılan bu ilaçlamadan insanlar da ağır şekilde etkilenmişti. O yıllarda, Türkiye'nin doğasının yok olma sürecine girdiğini ve kelaynakların hala Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yaşamakta olduğu bilinmekte. Doğa Derneği, kelaynakların tamamen yok olmaması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yürütüyor.

Reklam
Reklam

Bundan 14 sene öncesine kadar göç eden kelaynaklar, göç boyunca Mısır'ın verimli topraklarına gidip kışı orada geçirir, Şubat ayının ortalarında Birecik'e gelen kelaynaklar, üreme ve yavrularını göçe hazırlar ve Temmuz ayının sonlarına doğru tekrar göç için Fırat boyunca güneye doğru uçardı. Kelaynaklar Birecik dışında, Fas ve Suriye'de de bulunuyor. Fas'taki koloni 400'e yakın bireyden oluşmakta. Fas'taki kelaynaklar göç etmez ve yaz kış bulundukları Atlantik kıyısındaki kayalar üzerinde ürerler. Suriye'deki kelaynaklar ise 2002 yılında yeniden kaydedildi ve 2 sene boyunca üredi. Fas'taki koloni ile Birecik'teki koloni arasında genetik farklar bulunuyor. Suriye'de son bir yıl içerisinde kelaynakların görülmediği kaydedildi. Bu durumda, Birecik'teki tek bir kelaynak kuşunun bile dünya için önemi daha iyi ortaya çıkmış oluyor.