Kelaynak kuşlarına göç yasağı

GAZİANTEP (İHA) - Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nden Temmuz ayı ortalarında Mısır'ın Nil Deltası'na göç eden kelaynak kuşlarının doğal ortamda yiyecek bulamaması ve avlanılması nedeniyle bu yıl kafeslere konularak göç etmeleri engellendi.

Birecik'te Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Milli Park'taki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan kelaynak kuşları 2002 yılında olduğu gibi bu yılda kafeslere alınarak göç etmeleri engellendi. Zirai ilaçların fazla kullanılması ile böcekçil olan bu kuşların doğal beslenme dengesinin bozulması, uzun süren göç esnasında gerek avcılar tarafından vurulmaları gerekse soğuk hava şartlarından etkilenmeleri nedeniyle neslinin korunması amacıyla Haziran ayı içerisinde kafeslere konulan kelaynaklar, her gün yağsız kıyma, rendelenmiş havuç, haşlanmış yumurta ve fenni yemle besleniyor.

Reklam
Reklam

Her bir kelaynak kuşuna günlük 100 gram yağsız kıyma tükettiğini belirten yetkililer, bu kuşların ömürlerinin 30 ile 35 yıl, yumurtlama dönemlerinin senede bir gün olduğu ve bu yumurtlama döneminde bir veya 2 yumurta bıraktıklarını söyledi.

Dünyadaki sayıları bir zamanlar 16'ya kadar düşen kelaynakların sayısı 2000 yılında 42'ye, 2001 yılında 61'e, 2002 yılında 77'ye, 2003 yılında ise 14 tanesi yavru olmak üzere 80'e yükseldi. Bu yılki sayısı ise 9 tanesi yavru olmak üzere 74 olarak belirlendi.