Kelaynakların sayısı 90'a ulaştı

GAZİANTEP (İHA) - Dünyada sadece Mısır'ın Nil Deltası ile Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde yaşayabilen kelaynak kuşlarının sayısı 90'a ulaştı.

Her yıl Şubat ayının ortasında geldikleri Birecik'ten sonbaharda Nil Deltası'na göç eden kelaynak kuşlarının doğal ortamda yiyecek bulamaması ve sayılarında azalma olması sebebiyle 2002 yılından beri göçlerine izin verilmiyor. Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı milli parktaki üretme istasyonunda koruma altına alınan kelaynak kuşları, 25 ile 30 yıl yaşayabiliyor. Sayıları dünyada bir ara 16'ya kadar düşen kelaynakların sayısı 2000 yılından sonra periyodik olarak artmaya başladı. 2004 yılında 70 olan kelaynakların sayısı, bu yıl dünyaya gelen 20 yavru ile 90 oldu. Geçen yıl Birecik'te yapılan Kelaynak Festivali'nde Birecik Belediye Başkanı A. Kadir Yüksel, kelaynakların sayısını ilk etapta 100'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtmişti.

Reklam
Reklam

Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'ndaki kelaynakların bakıcısı İbrahim Özbay, kuşlara çocukları gibi baktığını söyledi. Her gün kelaynaklara yağsız kıyma, rendelenmiş havuç, vitaminli fenni yem verdiğini belirten Özbay, şunları söyledi:
"Kelaynak kuşlarına evlatlarım gibi bakıyorum, hatta çocuklarım bana kelaynaklara verdiği ilgiyi kendilerine vermediğimi söylüyorlar. Kelaynaklarla iç içe yaşadığım için onları evlatlarım gibi görüyorum, günümün çoğunu onlarla geçiriyorum. Ben 28 yıldır bu kuşların bakımını üstlenmişim, mevsimine göre hangi yemi yiyeceğini biliyorum ve ona göre hareket ediyorum. Bazı yılarda kelaynak kuşlarında hastalık belirtilerini gördüğüm zaman yetkili müdürlerime hemen haber veriyorum ve yeminden kaynaklandığını belirtip, yemlerin değiştirilmesini sağlıyorum."

Dünyanın ve Türkiye'nin her yerinden turistlerin kelaynak kuşlarını görmek için Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'nu ziyaret ettiği belirtildi.